3 educatieve podcasts voor het vergroten van leesplezier

Blog Educatie
Gepubliceerd op 17 mei 2021
Wist je dat podcasts een hele goede manier kunnen zijn om leesplezier te bevorderen? Steeds meer leesconsulenten en mediacoaches maken gebruik van dit medium. Ze laten zich erdoor inspireren, of gebruiken de gerelateerde lesbrieven in de klas. Adviseur Digitale geletterdheid en podcastmaker Maike van Pelt tipt 3 educatieve podcasts met lesmateriaal, interessant voor jouw bibliotheek en de Bibliotheek op school.

Hoe luister je naar podcasts in de klas?

Je vindt podcasts op hun eigen websites en in de meeste podcastapps, zoals Soundcloud, iTunes en Spotify. Ga naar de desbetreffende site of app op je laptop of het digibord en klik op play. Als je een laptop of mobiele telefoon gebruikt, is het raadzaam een speaker aan te sluiten voor beter geluid.

De Waanzinnige Podcast

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen van 6 t/m 12 jaar over hun lievelingsboeken. In maximaal 10 minuten vertelt een kind aanstekelijk over een lievelingsboek en wordt er een stukje voorgelezen. De Waanzinnige Podcast wil álle kinderen in het Nederlandse taalgebied inspireren met boekentips. Juist ook kinderen die weinig boeken aangereikt krijgen, “want leesplezier is de sleutel tot verbeelding. Lezen verruimt ons denken, leert ons de ander beter te begrijpen en vergroot ons welzijn” (Stichting Lezen). Uit een steekproef blijkt dat na het luisteren van de podcast, mits het boek wordt aangeboden in de klas, gemiddeld één op de drie kinderen uit de klas het boek daadwerkelijk gaat lezen.

Lesbrief De Waanzinnige Podcast

De Waanzinnige Podcast heeft ook een lesbrief ontwikkeld die je bij elke willekeurige aflevering kan gebruiken. Met de lesbrief leren kinderen over boeken praten en zelf een korte recensie schrijven over hun lievelingsboek. In de onderstaande video bespreekt Roos Visser van Lezen Nou! hoe je De Waanzinnige Podcast kunt gebruiken in de klas.

Leesbeesten & Luistervinken 

Leesbeesten & Luistervinken is een kinderboekenpodcast voor groep 6, 7 en 8. In deze serie staat het gesprek tussen kinderen en kinderboekenschrijvers centraal. In elke aflevering van ongeveer 30 minuten is een schrijver de hoofdgast. De jonge presentatoren vragen hem of haar het hemd van het lijf. Daarnaast geven de kinderen boekentips en vragen ze schrijvers en illustratoren naar hun favoriete boek.

Leesbeesten & Luistervinken is een initiatief van Cubiss en wordt uitgevoerd in samenwerking met het media-educatieplatvorm Radiorakkers, winnaar van de IPON Award 2020 ‘Innovatie voor het leren in het Primair Onderwijs’. Samen hebben ze als doel dat meer kinderen met plezier gaan lezen. Want wie meer leest, leest beter en wordt daardoor beter in taal.

Lesbrieven Leesbeesten & Luistervinken

Bij iedere podcast heeft Cubiss een lesbrief gemaakt voor in de klas of voor thuis met de ouders. Kinderen gaan aan de slag met lees- en luistervaardigheden en  digitale geletterdheid in de klas.

Woesj

Creatief schrijven kan ook bijdragen aan leesbevordering. Woesj is een leerlijn creatief schrijven in podcastvorm. Kinderen gaan zelf op onderzoek met de vragen: Hoe spreek je je fantasie aan? Hoe tover je met woorden? En hoe zet je je gedachten op papier? Met behulp van 8 podcastafleveringen van ongeveer 12 minuten wil Rijnbrink kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar motiveren om gekke dingen te doen met hun pen!

Lesmateriaal Woesj

De schrijfopdrachten worden in de podcast gegeven. Er is een toolkit met mediamaterialen beschikbaar.