5 tips voor (ouders van) pubers die niet willen lezen

Blog Collectie
Gepubliceerd op 20 februari 2023

Door David Rozema

Het succes van het nieuwste boek van Kluun ‘Help, ik heb een puber’ bewijst maar weer eens: Puberouders zijn dringend op zoek naar tips. Ook om pubers aan het lezen te krijgen. Voor ouders kan de bibliotheek veel betekenen met de collectie, programmering én met raad en daad. Benut de tips hieronder van collectieadviseur – en ervaringsdeskundige – David Rozema.

Sommige kinderen raken hun leesplezier zo rond hun twaalfde kwijt. Dat is jammer, want naast dat lezen leuk is, leren ze er onbewust veel van. Lessen die ze ook kunnen toepassen bij het vak Nederlands, bij wiskunde, solliciteren en in een vervolgopleiding. Wat kun je als bibliotheekmedewerker adviseren aan ouders waarvan het kind een boek moet lezen voor school, maar er met geen mogelijkheid aan begint?

1. Laat je kind met een leeftijdgenoot naar de bibliotheek gaan

Hoe ouder ze zijn, hoe minder jongeren luisteren naar hun ouders, leerkrachten en andere volwassenen, en hoe meer ze alleen maar luisteren naar hun leeftijdsgenoten. Laat ze daarom samen gaan en elkaar tips geven.

2. Ken de regels

Zorg als ouder dat je goed weet wat kinderen wel en niet mogen lezen van hun leerkracht. Heel vaak mag er veel meer dan ze denken. Zeker als ze een goede reden hebben om een bepaald boek te lezen, gaat de leerkracht daar vaak mee akkoord.

3. Non-fictie is ook lezen

Sommige jongeren houden meer van non-fictie dan van fictie, het zijn wat dat betreft net volwassenen. Sommige informatieve boeken, bijvoorbeeld biografieën, zijn ook heel geschikt voor gebruik bij schoolopdrachten. Als je leest word je slimmer, blijkt uit hersenonderzoek. Er ontstaan extra verbindingen tussen bepaalde onderdelen van je brein. Het maakt hiervoor niet uit wat je leest.

4. Ga in gesprek met je kind

Praat over de games die ze spelen, de series die ze kijken, de boeken die ze vroeger leuk vonden. Spelen die in een bepaalde tijd (de toekomst of juist vroeger) of in een bepaalde setting (op school of op reis)? Dan vinden ze het ook vaak leuk om te lezen over die periode.

5. Lees zelf

Zien kinderen de ouder wel genoeg lezen? Kinderen luisteren zelden naar wat je zegt, ze doen wel wat jij doet. Dus als er thuis regelmatig gelezen wordt, in een boek of een krant of een tijdschrift, is de kans veel groter dat kinderen dat overnemen. Ouders kunnen ook met hun kind hetzelfde boek lezen, praten over boeken of een leesuurtje instellen. De mens is een gewoontedier, samen lezen is een goede gewoonte.

Tenslotte: concrete boekentips

Beeld: Tim Krauter van Boekhandel Scheltema ontwierp reuzen raamstickers van de bestseller ‘Help ik heb een puber’ van Kluun. Wil je deze ook bestellen, stuur een mail naar Karen Bertrams.