8 tips voor videocontent waarmee je van de daken schreeuwt hoe leuk de bibliotheek is

Blog Marketing
Gepubliceerd op 23 september 2024

Door Manon Beuze

De bibliotheek is constant in beweging. We vernieuwen de collectie, lanceren landelijke marketingcampagnes en we bedenken ludieke programmering, met als doel zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Met deze 8 tips laat ik je zien waarom videocontent het aangewezen middel is om de bibliotheek op de kaart te zetten.

Videocontent speelt al een aantal jaar een grote rol op de social media kanalen. Je komt het vast zelf ook tegen, als je op Facebook of Instagram aan het scrollen bent. Grote organisaties zoals de Hema zijn ontzettend fanatiek én succesvol in het maken van video’s. Dat is helemaal niet gek, want het algoritme van social media werkt tegenwoordig zo dat het videocontent pusht op je tijdlijn. Dit betekent dat het ‘voorrang’ krijgt op foto’s en jouw video’s eerder getoond worden. Dit geldt zowel voor mensen die jouw account volgen, als voor ‘vreemden’ die het als voorgestelde suggestie krijgen op hun tijdlijn.

Specifieke doelgroepen bereiken

Met deze principes in het achterhoofd, kun je hier als bibliotheek op inspelen. Het is namelijk dé kans om mensen de veelzijdigheid van jouw bibliotheek te laten zien, ook als ze nog geen volger zijn. Zo is het door middel van videocontent makkelijker om doelgroepen te bereiken die je nu nog niet zoveel bereikt. En dat kan ook organisch, zonder dat je betaalde advertenties maakt.

Het maken van videocontent is daarom een logische stap om de bibliotheek op de kaart te zetten. Om midden in een hardlopende maatschappij te laten zien wat we te bieden hebben, is het van belang de taal van de maatschappij te spreken. Videocontent kan op die manier een mooie brug vormen tussen de bibliotheek en de doelgroep die je graag wil bereiken.

Trots op de bibliotheek

Wellicht voelt het maken van videocontent als een grote stap of een uitdaging. Maar het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten! Onderaan dit artikel delen we tips en tricks hoe je de drempel om videocontent te gaan maken kan verlagen voor jezelf. Eén van de belangrijkste tips is om het gewoon te doen en jezelf te blijven. De bibliotheek, en haar medewerkers, zijn van nature altijd vriendelijk en bescheiden. Daar ben ik als medewerker van Probiblio ook schuldig aan. Ik ben ook niet iemand die van de daken schreeuwt wat ik allemaal bereik en wat voor fantastisch werk ik mag doen. Het moment is aangebroken waarop we met opgeheven hoofd en vol trots vertellen ‘Ik werk bij de bibliotheek’. En laten zien wat daar allemaal te ontdekken valt. Want de bibliotheek is een plek om trots op te zijn.

Hieronder geef ik je 8 tips, die de uitkomst zijn van de videocontentworkshop door Probiblio georganiseerd op 10 september. Veel dank aan videocontentcreator Jonathan Sam voor het geven van deze leuke workshop!

1. Wees jezelf

Dat alles op social media gelikt en goed ge-edit moet zijn, is allang niet meer waar. Tegenwoordig draait het om echtheid en authenticiteit. Veel video’s die viral gaan worden door gewone mensen gemaakt, die er uit zien als jij en ik. Vaak vinden mensen het juist interessant om een kijkje achter de schermen te krijgen. Dus als bibliotheekmedewerker kan je gewoon precies zoals jij bent op beeld verschijnen. Laat alle edits, make-up en filters lekker achterwege. Het zal je verbazen hoe erg mensen dat waarderen!

2. Maak een planning

Het klopt dat het maken van videocontent veel tijd kan kosten. Dit hoeft echter niet zo te zijn als je dit slim plant. Plan eens per maand een brainstorm in en eens per maand een ‘shoot’-dag. Die dag maak je content voor de rest van de maand, zodat je dat allemaal klaar hebt staan. Veel influencers werken ook op deze manier, omdat je zo het minst hoeft te schakelen tussen maken en posten.

3. Gebruik AI voor ondertiteling

Om ervoor te zorgen dat iedereen jouw video kan begrijpen, is het belangrijk om ondertiteling toe te voegen. Dit kan tegenwoordig makkelijk met apps als Capcut (zowel mobiel als op desktop te gebruiken), waarbij je gebruik kan maken van een AI speech-to-tekst module. En dat is natuurlijk ook handig voor als je video’s zonder geluid wilt kijken!

4. Maak een keuze in welke doelgroepen je wilt bereiken

Niet elke doelgroep is op elk platform te vinden. De kans dat je jongeren bereikt, is een stuk groter als je je video’s plaatst op een plek waar zij te vinden zijn. Zo zullen zij eerder op TikTok of YouTube actief zijn, terwijl 50+’ers meer op Facebook te vinden zijn. Tip: duik eens in de statistieken van je social media om te kijken wie je volgers zijn. Mis je hier een bepaalde doelgroep? Bekijk dan eens op welke kanalen de doelgroep zich over het algemeen bevindt en wat hen interesseert, en pas daar vervolgens je content op aan.

5. Voeg een locatie toe aan je video

Het algoritme waar we het al eerder over hadden, laat graag aan mensen video’s zien die voor hun locatie relevant zijn. Als je aangeeft waar jouw video’s vandaan komen, dan krijgen mensen uit dezelfde omgeving deze te zien. En dat zijn precies de mensen die je wil bereiken. Win-win dus!

6. Werk samen met jouw doelgroepen

Het is een uitgelezen kans om meer samen te werken met jouw doelgroepen. Stel dat je jongeren wilt bereiken met jouw video’s, dan kan het samenwerken met jongeren die al in de bibliotheek aanwezig zijn een schat met informatie opleveren. Zij weten ten slotte precies wat er op dit moment leuk is. Bovendien kun je ze inschatten als ambassadeurs voor jouw bibliotheek, want ze delen de content dan vervolgens ook op hun eigen kanalen. Meer weten? Over het werken met community’s zijn verschillende artikelen geschreven.

7. Werk samen met je collega’s

Voor het maken van videocontent heb je soms collega’s nodig. Misschien om de camera vast te houden of om te figureren. Dat kan even spannend zijn, maar het is juist erg leuk om op die manier te ‘teambuilden’. Tip: De frontofficemedewerkers zijn het gezicht van de bibliotheek. Vraag of zij mee willen helpen, en zet tegelijkertijd deze collega’s in het zonnetje. Laat ze vooral inzien dat het maken van videocontent helemaal niet professioneel of gelikt moet zijn, zodat het laagdrempelig wordt om mee te doen.

8. Sla ideeën van andere bibliotheken of bedrijven op

Zo maak je een verzameling aan creatieve ideeën en kan je hierover met collega’s of je community brainstormen. Niet elk idee hoeft origineel te zijn, een idee net iets anders uitvoeren dan je al eerder gezien hebt geeft ook hele leuke content! Het kan bijvoorbeeld handig zijn om gedurende de maand een mapje aan te maken met interessante/leuke inspiratieposts. Op die manier kun je dat erbij pakken als je die maand op een bepaald moment content gaat maken. Meer inspiratie nodig? Je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar dit artikel, waarin 7 interessante video’s worden uitgelicht.

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!