AanZet laat het lukken: een maakplaats opgezet mét kinderen in co-creatie
Bibliotheek AanZet opende in vestiging Papendrecht een Maakplaats die sámen met kinderen uit het dorp is bedacht. Met de hulp van pedagogisch expert Nicky Kreté en twee jeugdspecialisten richtte de bibliotheek een co-creatietraject in, waarbij de kinderen hun ideeën konden uiten over wat ze van een Maakplaats in de bibliotheek willen. Het resultaat? Een Maakplaats die aanspreekt én gedragen wordt in het dorp.
Op woensdag 17 april opende de gloednieuwe Maakplaats van bibliotheek AanZet, vestiging Papendrecht. Een groep van acht kinderen kwam hier het resultaat aanschouwen van hun ideeën, die ze samen met jeugdspecialist Esther de Vries hebben kunnen uitwerken in een co-creatietraject dat tot stand kwam met Probiblio en Nicky Kreté.
“Dit is heel nadrukkelijk niet het eindresultaat, maar de start van de Maakplaats,” zegt Esther de Vries. “Maar ik ben heel blij en tevreden met deze basis. We hebben een mooie plek en een leuke, gevarieerde startprogrammering. Dit hopen we in de loop van de tijd verder uit te breiden.”
Hoe vond je de reacties van de kids die hadden meegewerkt in de co-creatie?
Esther: “De groep was heel enthousiast en ze herkenden zichzelf op de tekeningen van illustrator Peter Guldemond, die bij de eerste sessie aanwezig was in het co-creatietraject.”
Hoe verwacht je het programma van de Maakplaats te integreren in de organisatie?
“De Maakplaats wordt op dit moment in meerdere vestigingen uitgerold en opgezet, dus het wordt onderdeel van de jeugdprogrammering van AanZet. De invulling ervan kan per vestiging verschillen en we zijn daarin als medewerkers vrij om dat naar eigen inzicht in te vullen.”
Wat verwacht je van de Maakplaats over een jaar of twee, welke wensen heb je?
“Ik hoop dat de Maakplaats dan een begrip is geworden in bibliotheekland en in onze bieb. Ik zou graag een open inloop willen hebben op woensdagmiddag met daarnaast een gevarieerd programma met leuke activiteiten.”
Hoe zorgde je dat je in de co-creatie de kids enthousiast hield, maar dat hun ideeën tegelijk ook haalbaar bleven?
“Nicky Kreté deed dat als pedagogisch expert in eerste instantie heel leuk met een spel bij binnenkomst. Vervolgens lieten we ze ideeën spuien en soms moesten we de kinderen subtiel laten weten dat een bepaald idee niet kon (te duur, op zondag, ruimte niet groot genoeg) en meestal begrepen ze dat wel. We zorgden er elke sessie voor dat we met een ander spel begonnen, een andere vraag stelden en ook iets anders deden. Zoals een moodboard maken met plaatjes uit tijdschriften, iets bouwen van LEGO of zelf iets tekenen. Tussendoor hielden we altijd een pauze met iets te drinken en iets lekkers.”
Hoe zou je de meerwaarde van praten met kinderen formuleren?
“Kinderen hebben zoveel leuke ideeën en fantasie. Ze laten zich niet belemmeren door mitsen en maren en zijn over het algemeen heel positief ingesteld.”
Welke tip(s) heb je voor bibliotheken die ook met een Maakplaats in co-creatie aan de slag willen gaan?
“Luister écht naar de kinderen en vul niet voor ze in! Niet alles wat ze opperen is realistisch natuurlijk, maar een aantal dingen ook zeker wel en dan voelt de Maakplaats ook echt als hún plek.”
Zelf aan de slag?
Ook in co-creatie met kinderen aan de slag? Er zijn veel stappen die je zelf al kunt zetten, met bijvoorbeeld jeugdconsulenten die veel praten met kinderen, programmamakers, frontoffice- of educatiecollega’s.