Afgeschreven boeken duurzaam verwerken bij Bibliotheek IJmond Noord
Afgeschreven boeken vormen een grote afvalstroom. Om die boeken zo duurzaam mogelijk te verwerken, werkt Bibliotheek IJmond Noord samen met een afvalverwerker die de geplastificeerde kaften van de boeken scheidt. Hierdoor kunnen kaften bij het restafval en het papier wordt als oud papier verwerkt. Aafke Vlaanderen Oldenzeel, Medewerker Maatschappelijke en Educatieve Bibliotheek, Projectmedewerker Duurzaamheid vertelt!
In een reeks interviews delen we inspirerende voorbeelden op het gebied van duurzaamheid.
Wat houdt dit in?
“Voor het behalen van het Duurzaam Gastvrij Certificaat moesten wij onder andere onze afvalstromen onder de loep nemen. Een grote afvalstroom is onze afgeschreven boeken. Nadat deze te koop zijn aangeboden of aan verzorgingshuizen zijn aangeboden, wordt het restant als afval afgevoerd. Wij liepen er tegenaan dat deze boeken door hun geplastificeerde kaft niet in de papiercontainer mochten. Terwijl de boeken bij het restafval deponeren zonde is van al het papier dat herbruikbaar is. Onze afvalinzamelaar G.P. Groot (Alkmaar e.o.) biedt een palletbox te huur aan. Deze vullen wij met afgeschreven boeken. De afvalverwerker leegt op afroep deze palletbox en verwerkt deze door de kaften van de boeken te scheiden. De kaften gaan bij het restafval, het papier gaat bij het papierafval en wordt verder als oud papier verwerkt.”
Voor wie is het?
“Deze manier van inzamelen is geschikt voor iedere bibliotheek die werkt met een afvalverwerker die deze mogelijkheid aanbiedt.”
Wat bereik je ermee?
“Wij willen op een duurzame manier ondernemen en daarbij is alles wat helpt voor ons een doel. Door contacten met collega’s van andere bibliotheken weten wij dat de afvalstroom afgeschreven boeken een groot probleem is voor bibliotheken die duurzaam willen ondernemen. Deze manier van inzamelen geeft ons geen gewetenswroeging en is voor alle medewerkers duidelijk. En vooral belangrijk: geen boeken met een geplastificeerde kaft meer in de oud papierbak, waardoor deze bak als ‘vervuild’ papier moet worden beschouwd en uiteindelijk als restafval verwerkt moet worden.”
Hoe kan ik dit zelf doen?
“Als bibliotheek navragen bij de regionale afvalverwerker of daar ook de mogelijkheid van de palletbox bestaat. De kosten zijn redelijk (9,50 euro per maand voor de huur van een 600 liter box, lediging van de container 29 euro per container en verwerking 18 euro per ton) en het effect is enorm!”
Meer weten? Neem contact op met Aafke Vlaanderen Oldenzeel, Medewerker Maatschappelijke en Educatieve Bibliotheek, Projectmedewerker Duurzaamheid.
Tip! Check of jouw huidige afvalverwerker de garantie kan geven dat plastic in de papiercontainer achteraf wordt gescheiden.