Zuid-Hollandse netwerkbijeenkomst gemeenten & bibliotheken

Event Programmering Strategie en beleid
Gepubliceerd op 19 april 2024

Gemeenten en bibliotheken zijn uitgenodigd voor een gesprek over wat de bibliotheek kan betekenen in het versterken van burgerschap en democratie in hun gemeente.

Datum:
01 juli 2024
Tijd:
13:00 – 17:00
Locatie:
Bibliotheek Oostland, vestiging CulturA & Zo in Nootdorp
Kosten:
Kosteloos

In een tijd waarin overheden streven naar het herstel van het vertrouwen van de burger, is het van cruciaal belang om nieuwe wegen te vinden om de betrokkenheid van inwoners te vergroten. Gemeenten experimenteren met burgerberaden, dialoogsessies en andere manieren om burgers bij beleid en bestuur te betrekken en geven zo invulling aan hun wettelijke taak inwoners inspraak te geven.

De bibliotheek heeft als missie dat iedereen volwaardig deel kan nemen aan de samenleving. Bezoekers kunnen naast lezen, leren en zich laten informeren, tegenwoordig ook deelnemen aan dialogen en discussiebijeenkomsten, en burgerinitiatieven starten. Tijd om elkaar te ontmoeten en de handen ineen te slaan!

Wij kijken uit naar een inspirerend en vruchtbaar gesprek waarin we samen nieuwe manieren kunnen ontdekken om de samenwerking tussen gemeenten en bibliotheken te versterken, burgerparticipatie te vergroten en de lokale democratie te versterken. De middag sluiten we af met een netwerkborrel en ruime gelegenheid voor het uitbreiden van je persoonlijk netwerk.

Voor wie?

Zuid-Hollandse wethouders en gemeenteambtenaren met in portefeuille bibliotheken en hun collega’s van burgerparticipatie, burgerschap en/of inspraak. Bibliotheekdirecteuren, programmeurs en adviseurs digitaal burgerschap uit Zuid-Holland.

Programma

13.00 Inloop met koffie en thee.

13.30 Opening door gedeputeerde Meindert Stolk, Frans Bergfeld, directeur-bestuurder Probiblio en dagvoorzitter Joost Hoebink.

13.45 Panelgesprek

Filosoof en psychiater Damiaan Denys leidt het panelgesprek in met een verwijzing naar het rapport Grip van de WRR. Denys voegt daar de notie ‘begrip’ aan toe: wat voor gevolgen heeft het dat mensen complexe vraagstukken in de maatschappij niet meer kunnen begrijpen? Wat betekent dat verlies aan grip?

De vragen die vervolgens in het panelgesprek, onder leiding van moderator Joost Hoebink, worden besproken zijn: Welke rol kunnen bibliotheken spelen in het vergroten van (be)grip tussen gemeente en burger? Wat verstaan wij onder burgerschap (in de fysieke en digitale context) en waarom is het belangrijk dat zowel de gemeente als de bibliotheek hiermee aan de slag gaan? Onder andere met Frank Speel, programmamaker Lokale democratie bij de VNG en Erik Reuvers, adviseur digitale geletterdheid bij Probiblio.

15.00 Werksessies 
Ga aan de slag met concrete toepassingen van de samenwerking tussen gemeente en bibliotheek op het gebied van burgerschap.

  • Werksessie Huis van actief burgerschap.
    Deirdre Carasso, directeur-bestuurder van Bibliotheek Utrecht, vertelt over hun Huis van Actief Burgerschap. Het Huis van Actief Burgerschap is een plek op de begane grond van Bibliotheek Neude voor mensen die omkijken naar anderen en zich inzetten voor de leefbaarheid van hun buurt, wijk of stad. Samen met actieve burgers uit het hele land gaat de bibliotheek de komende jaar deze plek verder ontwikkelen. Hoe is deze plek tot stand gekomen en wat was de rol van de gemeente hierbij? Na de inleiding ga je met andere deelnemers onderzoeken hoe samenwerking tussen gemeente en bibliotheek er in jouw gemeente uit kan zien. Moderatie: Joost Hoebink.
  • Werksessie Plekberaden.
    In een tijd waarin polarisatie veel mensen bezig houdt, en steeds meer mensen tegenover elkaar komen te staan, zorgt een Plekberaad voor verbinding en meer wederzijds begrip. Ze bieden inwoners een veilige omgeving om burgerschapsvaardigheden te ontwikkelen en toe te passen. In een mini-plekberaad van The Turn Club ervaar je de kracht van deze oefenplaatsen voor actief burgerschap en leer je hoe de bibliotheek een centrale rol kan spelen in dit proces. Moderatie: Mirjam Zweers, manager programmering & collectie bij Probiblio.

16.00 Plenaire afsluiting

16.15 Borrel en netwerkmogelijkheid.

De Netwerkbijeenkomst Zuid-Holland wordt georganiseerd door Probiblio in opdracht van de provincie Zuid-Holland en in overleg met de Stichting Bibliothekenoverleg Zuid-Holland. Probiblio is de Provinciale Ondersteuningsinstelling voor de bibliotheeksector in Noord-Holland en Zuid-Holland.

Inschrijfvoorwaarden

Deelname voor de genoemde doelgroepen is kosteloos vanwege subsidie. Alleen deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld en een bevestiging van deelname hebben ontvangen, zijn van harte welkom. Bij een teveel aan inschrijvingen kunnen wij maximaal twee deelnemers per organisatie toelaten.

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!