Behoefteprofielen ondersteuning bij digitale zorg
Vorig jaar startte Pharos, ROHA, ZEL, Probiblio en Muzus het gezamenlijke project ’Lokale samenwerking voor ondersteuning bij digitale zorg’ om te onderzoeken hoe de samenwerking tussen de ondersteuning van digitale zorg, huisartsenpraktijken en inwoners kan verbeteren. Er zijn veel gesprekken gevoerd met o.a. inwoners, huisartspraktijken, bibliotheken, vrijwilligersorganisaties, buurtcentra, sociaal werk, vluchtelingenorganisaties, gemeenten en zorgverzekeraars over wat mensen nodig hebben om digitale zorg te kunnen gebruiken. Aan de hand van deze ervaringen zijn er 4 behoefteprofielen ontwikkeld.
Behoefteprofielen zijn gedetailleerde beschrijvingen van verschillende behoeften, wensen en verwachtingen van een specifieke groep mensen. Door middel van deze profielen kun je beter inspelen op de specifieke wensen en behoeften van de doelgroepen binnen jouw bibliotheek. Zo kunnen er passende oplossingen geboden worden voor hulp bij digitale zorg.
Het netwerk en zelfeffectiviteit
Tijdens het onderzoek kwamen er 2 onderwerpen steeds opnieuw naar voren: de rol van contacten in de omgeving en zelfeffectiviteit. Mensen met hulp, bijvoorbeeld van familie of vrienden in de buurt, gebruiken makkelijker digitale zorg dan mensen zonder netwerk. Ze krijgen hulp, gebruiken de digitale apparaten van hun familie of weten waar ondersteuning in de buurt is. Zelfeffectiviteit betekent het vertrouwen in iemands eigen vermogen om een taak uit te voeren. In dit geval gaat het om het leren gebruiken van digitale zorg. Deze 2 onderwerpen vormen de ‘as’ van de behoefteprofielen.
Elk behoefteprofiel bestaat uit herkenningspunten, ervaren drempels, motivatie om gebruik te maken van digitale zorg, hoe iemand geholpen kan worden en hoe een vervolggesprek over digitale zorg eruit kan zien.
Bekijk de behoefteprofielen via de link hieronder: