Boekentips: alles lezen over Third Place
Een third place is een plek waar je, naast woning en werkplek, komt om te ontspannen. Een plek waar iedereen zich welkom voelt en waar mensen elkaar ontmoeten. Een huiskamer van de stad waar je je talenten ontwikkelt, kennis opdoet en geniet van cultuur. Wil je meer lezen over het onderwerp third place? Ik verzamelde de beste boekentips!
1. The great good place – Ray Oldenburg
De term third place is afkomstig van de socioloog Ray Oldenburg, die in zijn boek The Great Good Place – oorspronkelijk gepubliceerd in 1989 – schreef over het belang van informele publieke ontmoetingsruimten voor de lokale democratie en de vitaliteit van gemeenschappen.
2. 3rd4ALL – Aat Vos
Hoe kunnen plaatsen waar je naartoe gaat die niet je werk of je thuis zijn, zoals bibliotheken en andere publieke ruimten, de zogenaamde third places, een waardevolle bijdrage leveren aan een vitale samenleving, nu en in de toekomst? How to Make a Relevant Public Space beantwoordt deze vragen vanuit verschillende invalshoeken, gebaseerd op de vijf belangrijkste ontwikkelingen binnen de publieke ruimte. Third Places for All is een initiatief van international creative guide en architect Aat Vos.
Lees ook ons interview met Aat!
3. Palaces for the people – Eric Klinenberg
In het boek Palaces for the people houdt Klinenberg een pleidooi voor het belang van een sociale infrastructuur in steden en wijken. De titel Palaces of the people is een verwijzing naar een beroemde uitspraak van Andrew Carnegie die meer dan 2.800 bibliotheken hielp bouwen. Palaces for the people, noemde hij ze.
4. Thirdspace – Edward Soja
Soja’s doelstelling met Thirdspace (1996) is om ons op een andere manier naar ruimte en ruimtelijke organisatie te laten kijken. Het groeiend besef van gelijktijdige en onderlinge verwevenheid van het sociale, het historische en het ruimtelijke, vraagt volgens hem om een andere benadering van de (ruimtelijke) werkelijkheid.
5. Making space – Matrix book group
Making Space is een baanbrekend werk dat voor het eerst werd gepubliceerd in 1984. Het legt de seksistische veronderstellingen over gender en seksualiteit bloot die een fundamentele impact hebben op de manier waarop gebouwen worden ontworpen. De auteurs werkten voor het in Londen gevestigde architectenbureau Matrix Feminist Architect, dat in 1980 werd opgericht met als doel een feministische benadering van design tot stand te brengen.
6. Een wereld van gemeenschappen – Floor Ziegler & Teun Gautier
In dit boek nemen Floor Ziegler en Teun Gautier je mee op een reis door ‘een wereld van gemeenschappen’. Je komt langs dorpen en steden waar bewoners initiatieven nemen om hun omgeving te verbeteren. Dit doen ze door bijvoorbeeld energiecoöperaties op te richten, zorg zelf te regelen en oude fabrieken om te vormen tot ontmoetingsplekken.