Boekrecensie: 'Digitale didactiek: Hoe? Zo!'

Blog Educatie
Gepubliceerd op 30 mei 2024

Door Anniek Post

In het boek ‘Digitale Didactiek: hoe? Zo!’ delen Griet Bogaert en Mitte Schroeven hun inzichten over het gebruik van digitale middelen in het onderwijs. De auteurs benadrukken dat technologie leerkrachten nooit moet vervangen, maar dat het inzetten van technologie een les zeker kan versterken, mits het daadwerkelijk meerwaarde biedt. Ik leg je meer uit over het boek en wat jij eraan hebt! 

Het boek richt zich niet uitsluitend op digitale geletterdheid, maar vooral op hoe je digitale technologie in elke les kan inzetten. Als bibliotheekspecialist biedt dit boek waardevolle inzichten die je kunt toepassen in je eigen werk. Elk hoofdstuk begint met een doel: wat wil je bereiken en waarom? Vervolgens worden er voorbeelden gegeven van technologieën waarmee je dit doel kunt bereiken. Elk hoofdstuk eindigt met een advies, variërend van onderzoekconclusies tot praktijkvoorbeelden. 

boek digitale didactiek
Het boek Digitale Didactiek: Hoe? Zo!

Indeling van het boek 

Het boek is opgedeeld in 3 delen: 

Deel 1: De Digidummy 

Dit deel biedt een basis met concrete tips en tools voor het kiezen en inzetten van de juiste technologie. Interessante onderwerpen zijn: 

  • Hoe kies je de juiste technologie? 
  • Het correct inzetten van audio, video en beeld. 
  • Interactie bevorderen in de klas. 
  • Een goede balans tussen online en offline leren. 
  • Praktische toepassingen van ChatGPT in de klas. 

Deel 2: De Digidurver 

Dit deel bevat wat complexere digitale toepassingen en gaat meer in op de didactiek achter de technologie. Goede voorbeelden in dit deel zijn: 

  • Het verzamelen van digitale bronnen zoals artikelen, blogs, podcasts en lesmateriaal op één plek met tools als Symbaloo, Evernote of Pocket. 
  • Het toevoegen van interactieve elementen aan multimedia zoals mindmaps, quizzen of presentaties met websites als Wooclap, Genially en Thinglink. 
  • Het zinvol inzetten van digitale spelvormen. 

Deel 3: De digidenker 

Dit deel richt zich op visie en beleid binnen een school. Het biedt handvatten voor het opzetten van een visie. Onderwerpen zijn onder andere: 

  • Omgaan met weerstand tegen technologie. 
  • Het bepalen van doelstellingen voor technologiegebruik. 
  • De Selfie-tool van de Europese Commissie om ICT-vaardigheden van leerkrachten in kaart te brengen.  

Conclusie  

‘Digitale Didactiek: hoe? Zo!’ is een handig hulpmiddel voor bibliotheekprofessionals die digitale middelen willen gebruiken om hun lessen te verbeteren. Het boek staat vol praktische tips en voorbeelden die je direct kunt gebruiken. Als leesmediaconsulent kun je dit boek gebruiken om lessen in bijvoorbeeld mediawijsheid interessanter en effectiever te maken.