Boekrecensie 'Help! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen'

Blog Educatie
Gepubliceerd op 13 augustus 2024

Door Lisette Kuijt

Waarom verliezen jongeren zich zo gemakkelijk in de digitale wereld? En hoe kunnen ouders hun kinderen effectief begeleiden? In het boek Help! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen biedt Laurens J. Veltman inzichten over deze vragen. In deze recensie geef ik je een overzicht van de handvatten die hij biedt om jongeren te helpen navigeren in een digitale samenleving. 

De mens, het aapje en de harde schijf 

Veltman beschrijft 3 hersengebieden: de mens (ratio), het aapje (emotie), en de harde schijf (geheugen). Hij laat zien hoe jongeren beïnvloed worden door “digitale suikers” zoals notificaties en likes. Deze werken verslavend door de afgifte van dopamine. Omdat het rationele deel van hun hersenen nog niet volledig ontwikkeld is, zijn jongeren extra vatbaar voor de verleidingen van de digitale wereld. Maar hoe ga je daar als ouder of verzorger mee om? 

Een gezamenlijke aanpak  

In het tweede deel van het boek geeft Veltman praktische tips om het gesprek met jongeren aan te gaan over hun schermgebruik. De nadruk ligt op begrip en communicatie. Ouders worden aangemoedigd om vanuit rust en betrokkenheid met hun kinderen te praten. Veltman pleit niet voor het simpelweg wegnemen van digitale middelen, maar voor een gezamenlijke aanpak. Hierin worden regels en structuren opgesteld om een gezonde digitale balans te bevorderen. Denk aan een uitgewerkte tijdsplanning van activiteiten met en zonder schermtijd, voorbereidingslijstjes en stappen voor als het even niet lukt. 

Praktische handvatten 

Mijn conclusie? Veltmans tips zijn praktisch en nuttig. Bibliotheekmedewerkers kunnen deze inzichten en strategieën toepassen in educatieve programma’s en workshops. De tips kunnen ook van pas komen in gesprekken over een gezonde digitale levensstijl. Toch is het belangrijk om te onthouden dat een verslaving aan gamen of social media complex is. Het kan worden beïnvloed door genetische, omgevings- en psychologische factoren, waaronder trauma, stress, en sociale omstandigheden. In sommige gevallen kan er professionele hulp nodig zijn.  

Meer weten?

  • Trimbos Instituut: Deze website biedt uitgebreide informatie over de mentale gezondheid van jongeren en geeft praktische adviezen over het omgaan met verslavingen, inclusief social media en games.
  • Mediawijsheid: Mediawijsheid.nl geeft informatie en tips over hoe je verstandig en veilig met digitale media om kunt gaan. Ze bieden ook tools en adviezen voor ouders om het schermgebruik van hun kinderen in balans te houden. 
  • Jellinek: Jellinek is een organisatie gespecialiseerd in verslavingszorg. Hun website biedt inzichten in verschillende soorten verslavingen, waaronder die aan social media en games, en biedt praktische tips voor ouders en jongeren. 
Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!