Cursus Collectiekennis: “We delen de collectie op een inspirerende manier met het publiek”
Hoe kun je kennis over de collectie voor volwassenen onderling met elkaar delen, om zo het publiek te inspireren en te betrekken? Die vraag stond centraal tijdens de cursus Collectiekennis voor de frontoffice die Probiblio gaf bij Bibliotheek IJmond Noord. Vestigingscoördinator Sanna Chou vertelt hoe ze de opgedane inspiratie in praktijk brengen.
Deze cursus is ontworpen voor – voornamelijk – nieuwe medewerkers van de bibliotheek om hen een grondig begrip te geven van de eigen collectie en de verschillende soorten campagnes en genres die de bibliotheek aanbiedt. Tijdens de cursus gaan de deelnemers samen aan de slag met de eigen collectie, delen ze kennis, tips en inspiratie en worden er manieren besproken om deze informatie levendig en relevant te houden binnen het team. De cursus is verspreid over 2 dagen en er zijn 4 richtingen mogelijk: Gericht op de leeftijd 0-12 (jeugd), middelbare scholieren, volwassenen en Train de trainer.
Waarom hadden jullie behoefte aan deze cursus?
“Als bibliotheek willen we het service,- en de daarbij behorende kennis van collectie,- niveau hoog houden. Dat onze (nieuwe) collega’s goed op de hoogte zijn van de collectie en waar informatie verworven kan worden. De vragen van bezoekers kunnen zeer uiteenlopend zijn. Hoe ga je hier mee om? Hoe kun je iemand zo goed en breed mogelijk informeren en waar vind je deze informatie? Vooral voor nieuwe medewerkers natuurlijk heel informatief, maar zeker ook voor de meer ervaren medewerkers. De manier van het verkrijgen van informatie ontwikkeld en veranderd immers voortdurend. In principe heeft zo’n beetje iedereen meegedaan, er was veel animo voor. Nieuwe medewerkers, ervaren medewerkers, maar ook de voltallige directie.”
Hoe ging de cursus in zijn werk?
“De cursus was opgedeeld over 2 dagdelen. Alek (Dabrowski, die de cursus namens Probiblio geeft, red.) inventariseerde eerst welke kennis er al in huis is, hoe deze kennis wordt gedeeld, welke vragen je kunt verwachten van bezoekers, hoe je deze kunt beantwoorden en waar je deze informatie vindt. Het was een combinatie tussen theorie en praktijk, waarbij we in groepjes uiteen gingen om met praktisch toepasbare ideeën te komen over hoe bijvoorbeeld informatie gedeeld kan worden. Niet alleen onderling, maar juist ook met ons publiek. Hoe zorg je voor meer verbinding tussen de collectie en bezoekers?”
Wat is jullie het meest bijgebleven van de cursus?
“De verschillende manieren om met vragen van bezoekers om te gaan. Wat is eigenlijk de vraag achter de vraag? En wat ik persoonlijk heel erg leuk vond was; hoe prijs je een boek aan? Alek liet ons een stukje zien van Sergio Vyent (bekend van het programma First Dates). Hij werd gevraagd naar zijn favoriete titel. De manier waarop hij over deze titel vertelde (in maar heel weinig woorden en ik weet niet eens precies meer welke), maakte dat ik het boek meteen wilde opzoeken. Toen ik de kaft las (en de dikte van het boek zag) heb ik deze toch maar laten liggen. Maar het ging in dit geval dus niet zo zeer over de inhoud (van wat hij zei) maar over de boodschap (hoe hij het bracht). Dat vond ik heel inspirerend.”
Waar hebben jullie het meeste aan?
“Voor mij persoonlijk was het vooral fijn om meer informatie en ideeën te krijgen over het verdiepen in de collectie. En de praktische tips; welke websites kan je raadplegen. Maar ook welke social media-accounts kan je volgen om je kennis te verbreden. Wat mij wel opvalt is dat je tijdens zo’n sessie heel erg enthousiast wordt en er heel veel ideeën ontstaan. Het moeilijke is uiteraard om dit ook echt in praktijk te gaan brengen wanneer je weer in de routine van het werk vervalt.”
Hoe wisselen jullie onderling tips en inspiratie uit en hoe zorg je ervoor dat dit zo blijft?
“We hebben een gedeeld document nieuw leven ingeblazen (naar aanleiding van de cursus) waarin ieder van ons in onze favoriete genres een aantal titels/schrijvers zet als tip. Uiteraard titels die we in onze collectie hebben. Wij hebben eens per maand de ‘Maandstart’, een vergadering waarin we allerlei zaken bespreken. Daarin bespreken we ook de thema’s die op dat moment spelen in de bibliotheek en welke boeken en schrijvers daar op aansluiten. Regelmatig wordt er ook een korte passage voorgelezen.”
Vestigingscoördinator Bibliotheek IJmond Noord
Zijn er dingen die jullie direct in praktijk hebben gebracht?
“We hebben direct een hoekje ingericht op de balie waarop personeelsleden, maar ook klanten, een boek kunnen neerzetten met een kaartje (in de vorm van een boekenlegger) erin, met een kort stukje waarom de titel zo’n aanrader is. Echt heel leuk!”
“Verder zijn we aan het kijken hoe we een soort boekenstamboom kunnen realiseren; waarbij we één titel nemen en daaruit voortkomende titels samen displayen. Bijvoorbeeld ‘Joe Speedboot’ van Tommy Wieringa en dan daarbij koppelen een boek over armworstelen of vliegtuigen bouwen. Een andere leuke tip uit de cursus is bijvoorbeeld af en toe een titel in de schijnwerpers zetten, of een kast met gedichtenbundels pontificaal in beeld zetten (en niet achter in een hoekje). Het is vooral heel erg leuk om met elkaar te zitten en te brainstormen. Dan komen er zoveel ideeën!”
Wat voor (nieuwe) ideeën spelen er voor jullie afdeling, zijn er wensen?
“Op dit moment wordt onze vestiging in Heemskerk verbouwd. Het wordt een prachtige, lichte, ruime bibliotheek, met ruime openingstijden ook! Eén grote open ruimte; samen met het gemeentehuis en het cultuurhuis. Een plek waar iedereen welkom is. We hopen dat er initiatieven ontstaan vanuit de gemeenschap om samen te komen en kennis te delen. Zo is er bijvoorbeeld al een initiatief van iemand die ons podium wil gaan gebruiken voor kleinschalige cabaretvoorstellingen. Hoe leuk is dat?!”
Heb je 3 tips voor boeken die men echt niet mag missen?
- Alles (dus echt alle titels) van Paulien Cornelisse. Paulien is een taaltovenaar en haar ontledingen van taal zijn enorm vermakelijk.
- Calypso van David Sedaris. Tot tranen aan toe lachen door zijn absurde familieverhalen. Heerlijk!
- Beneden in het dal van Paolo Cognetti. Een bijzonder verhaal dat steeds vanuit een ander perspectief geschreven wordt. Heel verfrissend!