De Meemaaktuin van Bibliotheek Zuid-Kennemerland

Interview Praktijkvoorbeeld Programmering Collectie Strategie en beleid
Gepubliceerd op 12 december 2024

Door Yvette Hazebroek

Achter de bibliotheek in Haarlem Noord zat een tuin verstopt. Een verwaarloosd stukje groen, waar medewerkers, vrijwilligers, partners én bezoekers van de bibliotheek samen de Meemaaktuin van hebben gemaakt: een ontmoetingsplek in het groen. De tuin is nog in ontwikkeling. Laat je inspireren door Mirjam Rentema, Programmamaker Cultuur & Sociaal Domein bij Bibliotheek Kennemerland.

In een reeks interviews delen we inspirerende voorbeelden op het gebied van duurzaamheid. 

Wat houdt dit in?

“De wijk was erg ‘versteend’. Maar er was veel interesse in duurzaamheid. Samen met de buurt is het verwaarloosde stukje groen naast de bieb omgetoverd in een groen paradijs, waar mensen die hier wonen en in de bieb komen elkaar kunnen ontmoeten, mee kunnen helpen en geïnspireerd worden door groen. Op het podium onder de Plataan en ons Meemaakpodium binnen kan nu programmering plaatsvinden.”

Voor wie is het?

“Voor alle doelgroepen in de bibliotheek is hier iets te vinden. We willen dat zowel binnen als buiten in de Meemaaktuin iedereen verhalen kan delen en kan genieten van een groen paradijsje in de buurt.”

Wat bereik je ermee?

“Je bereikt mensen die anders wellicht moeilijk de weg naar de bieb vinden. We zijn bezig met een project met de Groene Moslims en de Groene Kerk, hoe gelovigen een andere kijk op duurzaamheid hebben en onze relatie met de natuur. Samen met een buurthuis hebben we een planten- en zadenbibliotheek. Er zijn duurzame kookworkshops en optredens en er zijn contacten met een imker om samen met de buurt een bijdrage te leveren aan biodiversiteit. De tuin brengt mensen op een creatieve en groene manier samen.”

Hoe kunnen andere bibliotheken dit ook doen?

“Er is veel enthousiasme nodig bij het team en een stevige aanjager. En natuurlijk een stukje tuin om te vergroenen, of het dak! Dan moet je natuurlijk wel laten nakijken of dat kan. Ga in gesprek met de gemeente en kijk waar je samen kunt optrekken. Zij willen vaak ook vergroenen en hebben moeite mensen bij projecten te betrekken, gebruik elkaar! Betrek bezoekers: er zijn vast mensen die je kunnen helpen, wellicht vanuit enthousiasme of zelfs vanuit een professie. Mensen met groene vingers. Er zijn ook veel landelijke initiatieven waar je bij kunt aanhaken, zoals tegelwippen, Struikrovers of zelfs de Fashion Week (hoe kun je je kledingkast vergroenen). En geef het tijd: een tuin heeft tijd nodig om te groeien. Die ontwikkelingsfase is spannend, maar de mogelijkheden van zo’n tuin zijn eindeloos.”

Op de foto bovenaan dit artikel staan trekkers van het project (ecologische hoveniers) van de Meemaaktuin, Anniek Herder en Eline Kleingeld.

Bekijk in dit fragment meer van de Meemaaktuin
Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!