Doe je voordeel met deze kennisplatforms in de branche

Blog Basisvaardigheden Educatie Programmering Collectie Publieksservice Strategie en beleid HR en vrijwilligers Marketing Automatisering Logistiek
Gepubliceerd op 26 juli 2024

Door Sigrid van der Ploeg

Samen met alle andere bibliothecarissen en specialisten in Nederland maak jij onderdeel uit van een netwerk van zo’n 7.000 bibliotheekmedewerkers! Dat is een bulk aan kennis die we met elkaar kunnen en moeten delen om de meeste impact te hebben. In dit blog vind je websites en platforms die jouw werk in de bibliotheek makkelijker kan maken. 

Bnetwerk: centrale nieuwssite

Bnetwerk is bedoeld als hét online kennisplatform voor alle medewerkers en partners in het bibliotheeknetwerk. Je vindt hier nieuws, beleidsinformatie, onderzoeksresultaten, evenementen, programma’s en nog veel meer. De website verving in 2020 een aantal bestaande websites, namelijk kb.nl/ob, Bibliotheekenbasisvaardigheden en (deels) Bibliotheekinzicht. De site verwijst ook naar andere relevante websites voor het bibliotheekveld. 

Bnetwerk wordt doorontwikkeld om in 2026 dé vindplaats voor de branche te worden. Lees meer

Bibliotheekinzicht: onderzoekswebsite

Bibliotheekinzicht is de onderzoekspoot van Bnetwerk. Deze biedt onderzoeksgegevens, kennis en instrumenten. Om deze informatie te verzamelen werkt de afdeling Onderzoek van de KB samen met het bibliotheeknetwerk en externe partners. De verzamelde inzichten helpen bibliotheken bij het vormgeven, evalueren en verantwoorden van beleid.

Biebtobieb: kennisdelingsplatform

Biebtobieb.nl is een kennisdelingsplatform voor alle professionals in de openbare bibliotheeksector. Het doel van dit platform is het bevorderen van inhoudelijke expertise en samenwerking in de branche, door collega’s in het netwerk in staat te stellen informatie uit te wisselen, ideeën te delen, samen te werken en van elkaar te leren. Actieve groepen zijn bijvoorbeeld de open groepen het Bibliotheeknetwerk en het Landelijk HR-netwerk en de Bibliotheek op School PO.

  • Het platform werkt als een forum, met een inlog. Iedereen kan een inlog aanvragen, mits er geen commerciële diensten worden aangeboden. Vervolgens sluit je aan bij ‘groepen’ die jouw interesse hebben of je start een eigen groep. Het is ook mogelijk een groep besloten te houden. 
  • Je stelt zelf in hoe vaak je meldingen van Biebtobieb in je mailbox ontvangt.

BibliotheekCampus: opleidingsplatform

Bibliotheek Campus is een digitaal leerportaal voor en door de branche met ontwikkelprogramma’s die de nieuwe ontwikkelingen in de bibliotheken ondersteunen. Medewerkers van openbare bibliotheken vinden er het scholingsaanbod van Bibliotheek Campus, maar ook van POI’s, de KB en andere opleidingsaanbieders. Er komen naast klassikale opleidingen, workshops en trainingen ook steeds meer nieuwe e-learning modules beschikbaar. Bibliotheek Campus is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en stichting SPN en is in 2022 overgedragen aan de VOB.

  • De website werkt met een inlog.
  • In jouw profiel kun je aangeven of je notificaties in je mailbox wilt ontvangen.

BibliotheekWijzer: leerplatform voor Wise en schoolWise

BibliotheekWijzer is het e-learningsplatform waar bibliotheekmedewerkers alles kunnen leren over het Wise-bibliotheeksysteem. De cursussen zijn te volgen door iedereen die werkt met het Wise-systeem van de samenwerkingspartners Probiblio, BiSC/Cubiss, Rijnbrink en Biblionet Drenthe. De cursussen zijn te volgen met een inlogaccount. De handleidingen van schoolWise zijn open toegankelijk.

  • Bibliotheekmedewerkers vragen een inlog aan via de Wise-ondersteuners in hun bibliotheek.

Met de KB: ondersteuning bij online diensten

MetdeKB staat voor contact en samenwerking met de partners in het netwerk van openbare bibliotheken. Hier vind je informatie en ontvang je ondersteuning bij het gebruik van de Landelijke Digitale Infrastructuur (LDI) en de online Bibliotheek waarmee we als netwerk gezamenlijk digitale dienstverlening aanbieden aan zoveel mogelijk Nederlanders. Je kunt hier terecht voor informatie en ondersteuning bij onder andere de online Bibliotheek, de Jeugdbibliotheek, en Website as a Service (WaaS), Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC) en Database G!DS. 

  • Een inlog kun je aanvragen via de Registratieknop door je naam, email en de motivatie voor je aanvraag op te geven. 

Innovatiebieb: kennis over innovatie

Op Innovatiebieb vind je nieuws en ontwikkelingen op het gebied van bibliotheekinnovatie, het delen en vinden van innovaties en het in contact komen met innovatiespecialisten. Via Innovatiebieb blijven bibliotheekprofessionals op de hoogte van de ontwikkelingen en kun je gebruikmaken van de kennis en ervaring met innovatie uit het bibliotheeknetwerk. Met behulp van de zoekfuncties op de pagina projecten kunnen innovaties uit de sector worden gezocht, en kun je leren van eerdere tests, onderzoeken en fouten. De website van Innovatiebieb wordt beheerd door het Kernteam Innovatie van de SPN. 

Thematische websites

Daarnaast zijn er voor verschillende expertises in de bibliotheek aparte websites met kennis en informatie: 

Eén website voor alles

Denk je: Waarom zoveel verschillende websites? Je bent niet de enige die deze vraag stelt. Daarom werkt de KB eraan om de komende jaren meer sites en informatie over te zetten naar Bnetwerk. Op die manier wordt het aantal websites voor professionals in het bibliotheeknetwerk vermindert en de vindbaarheid van informatie verder verbetert. De planning is dat het vernieuwde Bnetwerk begin 2026 live gaat, te beginnen met de integratie van BibliotheekCampus en Biebtobieb.

Mis je nog een website voor dit overzicht van landelijke kenniswebsites en -platforms in de bibliotheekbranche? Stuur je tip naar Sigrid van der Ploeg.