Dutch Design Week 2024: 7 tips uit design voor bibliotheken

Blog Programmering Collectie
Gepubliceerd op 29 oktober 2024

Door Noor Kuijpers

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) draait het om de toekomst van design en het design van de toekomst. Speciaal voor de bibliotheken hebben de KB, een aantal POI’s en de DDW de handen ineengeslagen. Een tour speciaal voor de bibliotheek langs de crème de la crème. Wat heeft design met de bibliotheek te maken vraag je je af? Lees mee en kom erachter!

Tip 1: World Design Embassies en What if Labs

Alle design embassies zijn dit jaar ondergebracht in een kas op het Ketelhuisplein. World Design Embassies zetten ontwerpkracht in bij het ontwikkelen van nieuwe vergezichten en concrete oplossingsrichtingen voor maatschappelijke uitdagingen. In open coalities werken ze met partners en ontwerpers aan de toekomst.

Interessant voor de bibliotheek zijn de what if labs: the giving city: 3 ontwerpexperimenten over de stad die teruggeeft. Met name het onderzoek van Studio Kornelia Dimitrova en Massif Architects over hoe de treinstations van de toekomst aansluiten op de behoefte van de gemeenschap spreekt aan. Wat als het station niet alleen een plek is om de trein te halen maar ook een plek is om te leven? Onderzoek dat ook in de bibliotheek uitgevoerd zou kunnen worden.

Tip 2: Sustainable Public Spaces by Kampung Kollektief

Wat als we lokale gemeenschappen betrekken bij het co-creëren van eigen duurzame openbare ruimtes? Door bij te dragen aan met maken van de openbare ruimte bouwt de gemeenschap een ​​emotionele band op met het ontwerp. Het eigenaarschap van de ruimte is gedeeld. Op die manier wordt een plek echt van de gemeenschap. Heel interessant voor de bieb.

Tip 3: Meaningful encounters

Deze plek gaat over betekenisvolle ontmoetingen. Wat maakt een ontmoeting betekenisvol? Deze ervaring zet aan tot denken. Ontworpen door Muzus.

Tip 4: Brabant gaat beter

Wat als praktisch opgeleide jongeren meedenken over gezondheidsvraagstukken die hen raken? In het programma werken de jongeren tijdens burgerschapslessen op school aan verschillende gezondheidsvraagstukken en komen ze tot ideeën en aanbevelingen. Interessant voor de bibliotheek om mee te nemen: ontwerp samen met je doelgroep.

Tip 5: Circles of universal language

Circles of universal language is een project van Dutch invertuals in opdracht van de gemeente Eindhoven. De cirkel wordt al eeuwen gebruikt voor rituelen, spiritualiteit, spellen, zang, dans en andere bijeenkomsten. Hoe komen mensen in de stad uit hun bubbels en kunnen ze elkaar ontmoeten? 10 ontwerpers hebben een ruimtelijke vertaling gemaakt van deze vraag. Met name het reuze-instrument dat je samen kunt bespelen sprak aan. De hele exercitie gaat ook over het toelaten van verbeelding in je denken over ontmoeting. Interessant ook voor de bibliotheeksector om samen te werken met ontwerpers?

Tip 6: Temple of Peace

Dit project draait om participatie. Het bestaat onder andere uit 80 vlaggen gemaakt door internationale teams van kunstenaars en ontwerpers. Iedereen wordt gevraagd bij te dragen door vrede zichtbaar te maken. Een voorbeeld van wat je kunt doen met een grote community. Kan over ieder onderwerp gaan en heeft een grote ontwerpende component. Vraagt wel om goede begeleiding.

Tip 7: DEN Digital Transformation Lab

Een ervaring om het gesprek te openen over de gewenste toekomst van cultuur. In het lab ga je aan de slag met een toekomstvisie. In deze interactieve ervaring word je geconfronteerd met dilemma’s die tot nadenken stemmen en verken je de mogelijke gevolgen van je keuzes. Kan in de bibliotheek op allerlei thema’s worden toegepast. Vraagt wel om goede begeleiding tijdens de gesprekken over de dilemma’s.

Heb je de DDW gemist en baal je daarvan? Volgend jaar gaan we weer. Houd je mailbox in de gaten! Wil je in de tussentijd meer weten? Neem contact op voor meer informatie.

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!