Een dag in het leven van een collectiespecialist in opleiding
Sinds januari ben ik bezig met mijn derde opdracht als trainee vanuit Probiblio. Ik word opgeleid tot collectiespecialist bij Bibliotheek Gouda. Ben jij benieuwd hoe een dag als collectiespecialist in opleiding eruit kan zien? Ik vertel je er in dit artikel alles over.
07:20
Ik stap elke dag om 07:20 in het openbaar vervoer vanuit Leiden naar Gouda. Naast dat ik nog een beetje wakker aan het worden ben gebruik ik mijn tijd in de trein ’s ochtends om mijn mail, nieuwsbrieven van uitgeverijen en boekrecensies te lezen.
08:25
Iets voor half 9 kom ik aan in de Chocoladefabriek, de hoofdvestiging van bibliotheek Gouda. Ik loop dan altijd eerst een rondje langs de boekenkasten en vul de frontale presentatie aan, zodat de kasten er weer mooi uitzien. Daarnaast loop ik langs de pallets (dat zijn de thematafels met boeken bij bibliotheek Gouda) om te kijken of ze nog vol liggen of dat ze aangevuld moeten worden.
08:45
Twee keer per week worden er dozen vol nieuw bestelde boeken voor de bibliotheek afgeleverd. Deze werk ik dan samen met mijn collega van de jeugdcollectie, en tevens mentor, in het bibliotheeksysteem Wise in. Een groot deel van de nieuwe boeken is al door leners gereserveerd en wordt meteen op de planken met gereserveerde boeken geplaatst, de overige boeken worden op de pallet met nieuwe boeken geplaatst. Het is super leuk om zoveel nieuwe boeken door mijn handen te laten gaan, al is het ergens wel verdrietig dat ik ze nooit allemaal kan lezen!
09:15
Na het inwerken van de nieuwe boeken ga ik aan de slag met het wisselen van de thema’s op de boekenpallets in de bibliotheek. Ik ben verantwoordelijk voor ongeveer tien van deze pallets, die gemiddeld een keer per maand van thema veranderen. Deze ochtend heb ik de pallets in de hal van de bibliotheek gewisseld. Deze pallets stonden vol met stekjes van planten en boeken over tuinieren, omdat we de afgelopen twee weken een tijdelijke stekjesbibliotheek in de bibliotheek hadden. Bezoekers konden een stekje ruilen en daarnaast ook een boek over tuinieren lenen. Terwijl ik de stekjes van de pallet afhaal komt er een peuter samen met zijn moeder naar me toe om vol trots te vertellen dat zijn stekje goed gegroeid is, omdat hij, zoals beschreven in het boek wat ze had meegenomen, netjes het stekje water had gegeven en in de zon had gezet.
Wanneer ik de stekjes en boeken over tuinieren van de pallet af heb gehaald vul ik de pallet met boeken over filosofie. Het is de Maand van de Filosofie en hiervoor komt filosoof Stine Jensen een interview geven in de bibliotheek. De pallet over filosofie is een mooie manier om deze activiteit te promoten en de collectie en programmering van de bibliotheek aan elkaar te koppelen.
10:30
Met een kopje koffie ga ik aan het werk om mijn mail te beantwoorden en klets ik wat met mijn collega’s. Daarna bewerk ik een video over de Engelse jeugdboeken om op de Instagram (@biebgouda) en TikTok (@bibliotheekgouda) van de bibliotheek te plaatsen. Volg je ons al?
11:30
Vervolgens ga ik aan de slag met het saneren van boeken. Dit is soms moeilijk, maar heel belangrijk om de boekenkasten netjes, schoon en overzichtelijk te houden en te zorgen dat de collectie actueel is.
13:30
Tijd voor lunch! Vandaag eet ik mijn boterhammetjes in het zonnetje terwijl ik naar een audioboek luister. Luistertip: Diepdiepblauw van Nikki Dekker.
14:00
In de middag sta ik in de frontoffice. Ik beantwoord onder andere vragen van bezoekers, meld nieuwe leden aan, help leden bij het zoeken naar hun favoriete boeken, zoek naar gereserveerde boeken en houdt de bibliotheek netjes. Vandaag mocht ik drie babyleden aanmelden, dat vind ik altijd heel leuk om te doen! Het meedraaien in de frontoffice zorgt er onder andere voor dat ik contact heb met de bezoekers van de bibliotheek en zie waar zij tegenaan lopen en naar op zoek zijn en dat ik meer collectiekennis kan opdoen.
17:15
Rond 17:15 ga ik weer naar huis, maar dan laat ik de boeken niet achter me. Mijn reis naar huis gebruik ik meestal om zelf te lezen of om boekrecensies te schrijven voor mijn persoonlijke boekstagram account @boooksforbreakfast.
Overige taken
Dit is natuurlijk maar een dag uit mijn leven. Op andere dagen houd ik mij onder andere bezig met het bedenken van thema’s voor op de pallets op basis van programmering in de bibliotheek, landelijke en lokale actualiteiten en veel geleende boekthema’s. Ook ben ik aanwezig bij overleggen zoals het overleg tussen de afdelingen collectie, programmering en communicatie en het strategisch overleg. Daarnaast zijn er nog vele taken van een collectiespecialist waar ik mij op dit moment in mijn opleiding nog niet mee bezig houd, zoals het inkopen van boeken, het opstellen van een collectiebeleid en begroting en het beheren van de leesclub boekenpakketten.