'Er is moed voor nodig om op latere leeftijd te leren lezen en schrijven'

Blog Basisvaardigheden Educatie
Gepubliceerd op 02 oktober 2023

Door Elin Karlmark

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven in september opende Bibliotheek Waterland op zondag 10 september het culturele seizoen in Purmerend. Dit deden ze onder andere met een presentatie van het boek Mijn tong krult niet goed om eu’s en ui’s”; 20 Waterlandse taalverhalen die Bibliotheek Waterland in eigen beheer heeft uitgegeven.

Het boek bevat twintig Waterlandse portretten van mensen die voorheen moeite hadden met de Nederlandse taal. Zij vertellen over hun ervaringen met het leren van de Nederlandse taal en het oefenen van digitale basisvaardigheden. Deze personen hebben zowel NT1 als NT2. In het boek wordt de dagelijkse praktijk van Bibliotheek Waterland getoond, waar wekelijks honderden mensen werken aan hun taal en aan digitale vaardigheden.

Een ode aan…

Het boek is een ode aan hen die de stap naar de Bibliotheek zetten om beter Nederlands te leren, maar ook aan degenen die hun digitale vaardigheden willen verbeteren. Aan ouders die de school van hun kinderen beter willen begrijpen in de Oudercafés of die met hun gezin een traject met de VoorleesExpress aangaan.

Moniek Lucassen, Bibliotheek Waterland: “We merken hoe intens het is om als volwassene het Nederlands als tweede taal te leren, maar ook hoeveel het oplevert. We zien hoeveel moed ervoor nodig is om op latere leeftijd te leren lezen en schrijven als het Nederlands wel je moedertaal is. En hoe mooi is het als deelnemers aan digitale basistrainingen zoals Klik en Tik trots onze mails kunnen beantwoorden.”

Tips voor een eigen boekproject

Ben jij als bibliotheek ook geïnspireerd geraakt? Dan kun je natuurlijk zelf ook overwegen om een boekproject op te starten. Bibliotheek Waterland geeft een paar tips:

  • Het maken van de portretten woord en beeld vergt professionaliteit, zoek bij voorkeur een professioneel fotograaf.
  • Zorg voor een goede redactie van de interviews en contactpersoon voor degenen die in het boek komen.
  • Let op diversiteit van de geportretteerden: in leeftijd en afkomst en bij NT2ers: redenen van verblijf in Nederland. Zo staan er in dit boek mensen die in Nederland zijn vanwege de liefde, werk of veiligheid.
  • Plan goed, en neem ruim de tijd. Het benaderen van de deelnemers, de foto- en interviewafspraken, resultaat bespreken, redactie, drukproeven etc. heeft zich in ruim een half jaar afgespeeld.
  • Presenteer het boek op een bijeenkomst aan je stakeholders samen met de geportretteerden en hun gasten

Wil je alle verhalen lezen? In Bibliotheek Waterland ligt een groot exemplaar ter inzage. Het boek kun je ook bij Bibliotheek Purmerend kopen voor 15 euro (niet contant). Je kunt het boek ook online bestellen.

Fotocredits: Else Boers