Ervaringen met het opzetten van een jongerenpanel

Blog Educatie Programmering
Gepubliceerd op 18 juni 2024

Door Daphne Visser

De inbreng van jongeren is onmisbaar in een bibliotheek voor wie dit een belangrijke doelgroep is. Maar hoe vind je hen? En hoe hou je hen aangehaakt? Voor een opdracht binnen mijn traineeship deed ik ervaring op met het opzetten van een jongerenpanel. De gouden tip: bedenk dingen mét ze (niet vóór ze).

Van mei t/m december 2023 heb ik gewerkt bij Bibliotheek Waterland. Ik kreeg de opdracht: het opzetten van een jongerenpanel.

Dat klonk eenvoudig: vind jongeren, laat ze aansluiten bij het panel, bedenk dingen mét ze (niet vóór ze) en voer uit. Niets bleek minder waar – en ik denk dat veel bibliotheken deze ervaring met mij delen. De volledige focus lag op stap 1: werving.

Gebruik je netwerk!

Weinig bibliotheken hebben het gouden ei als het gaat om het werven van jongeren. De voornaamste gemene deler van succes lijkt te zijn dat ze hun netwerk gebruiken. Die panels werden opgezet door mensen die zich midden in de maatschappij bevonden en daardoor ook wisten waar de behoeftes lagen. Wat ik dus geleerd heb, is dat het opzetten van panels ook afhankelijk kan zijn van de personen die het doen. Dat bracht ook gelijk een probleem met zich mee. Bibliotheken willen namelijk vaak een jongerenpanel juist ómdat ze niet in contact staan met de jongeren – de leefwerelden van een bibliotheekmedewerker en een jongere liggen over het algemeen vrij ver uit elkaar. En helaas heeft niet elke bibliotheek de luxe om de juiste persoon te vinden.

Het imago van de bieb helpt hierbij ook niet. De bieb is niet heel ‘sexy’ en wordt nog altijd gezien als een plek voor boeken en studeren. Het idee dat er ook allerlei activiteiten (kunnen) worden georganiseerd is nog niet overal overgekomen – of naja, alleen als we het hebben over kinder- en seniorenactiviteiten.

Pizzasessie

Maar ondanks al die uitdagingen zette mijn collega’s en ik onze schouders eronder en gingen we aan de slag. In september organiseerden we een pizzasessie waar we onder het genot van – je raadt het al – pizza dingen gingen bespreken zoals wat zij al wisten van de bieb en ideeën voor activiteiten. De meiden die aanwezig waren hadden zelfs een lijstje meegenomen met ideeën, zoals een Silent Snacks machine (tegen luidruchtige chips-eters), jongeren die ouderen lesgeven over WhatsApp, een filmavond voor eenzame jongeren, ga zo maar door.

Kort daaropvolgend hadden we een sessie met een aantal jongeren uit het netwerk van mijn collega’s en een paar die we geworven hadden bij andere activiteiten. En zo hadden we een panel staan van zo’n tien jongeren!

Stap voor stap

Het panel zit nog in de prille fase van uitproberen, testen en peilen – zowel van activiteiten als van de panelleden zelf – maar de eerste stappen zijn gezet. Daarbovenop heb ik mijn opdracht afgerond met een knaller dankzij het Fantasy Event in december, dat georganiseerd werd in samenwerking met het panel. We hadden zo’n 40 mensen verwacht, maar uiteindelijk waren het er rond de 130! Het was fantastisch om te zien hoe leuk iedereen het vond en dat het werd ervaren als een veilige omgeving om zowel volledig verkleed rond te lopen (waaronder ikzelf met korset en cape) alsook gewoon in je spijkerbroek. Een kers op de taart als je het mij vraagt.

Mijn inzicht wat betreft het werken met jongeren, is dat babystapjes ook stapjes zijn, en dat aanbod creëren voor jongeren iets van de lange adem is. Ik geloof daarentegen dat dit het, aan het einde van de rit, echt waard gaat zijn. Jongeren zijn immers de volwassenen van de toekomst.