"Het Ontwikkelplein is voor mij een hele logische stap voor bibliotheken"
Vanaf mei 2024 heeft Probiblio een adviseur Ontwikkelplein: Sabrina Damen. Collega Elin Karlmark stelt haar graag aan je voor met 6 vragen.
Welke reis heb jij afgelegd om uiteindelijk bij Probiblio uit te komen?
Mijn nieuwe rol als Adviseur Ontwikkelplein bij Probiblio voelt voor mij alsof ik de bestemming heb bereikt die voor mij een aantal rode draden samenbrengt. De maatschappelijke draad waarin ik werkzaam was als adviseur rondom thema’s als gelijke kansen, emancipatie, laaggeletterdheid, armoede en schulden. De ontwikkeldraad waarin ik als regiomanager programma’s opzette om kinderen hun vaardigheden te laten ontwikkelen. De onderwijsdraad waarin ik werkzaam was als projectleider in het onderwijs op de voormalige Antillen. De cultuurdraad waarin ik als student Culturele Antropologie mijzelf verdiepte in andere culturen. Maar misschien wel de belangrijkste: de bibliotheekdraad waarin ik de afgelopen 7 jaar als programmamanager werkte bij Bibliotheek Lek & IJssel en waar ik samen met collega’s de sociaal-maatschappelijke kant van de bibliotheek heb mogen opzetten. De kennis van al deze rode draden komen voor mij samen bij Probiblio.
Adviseur Ontwikkelplein, wat houdt dat eigenlijk precies in?
In deze nieuwe functie zet ik al mijn tijd, kennis en energie in om bibliotheken te ondersteunen met het opzetten of uitbreiden van hun Ontwikkelplein, op een manier die bij hun lokale situatie past. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik behoeften ophaal bij bibliotheken, dat ik kennis en goede voorbeelden uit het land deel, uitwisseling stimuleer, bruikbare materialen ontwikkel, maar ook dat ik mij proactief inzet voor landelijke ontwikkelingen en daarop anticipeer. Best veelzijdig eigenlijk: van samen pionieren, bouwen en ontwikkelen tot verbinden en uitwisselen en alles wat daar tussenin valt.
Waarom het Ontwikkelplein?
Ik vind Ontwikkelpleinen een enorm mooie vervolgstap voor bibliotheken die al bezig zijn met het Taalhuis, IDO’s, enzovoort. Ik merkte zelf toen ik in de bibliotheek werkte ik soms druk was om alle losse producten en activiteiten te promoten (en er kwamen er ook steeds meer bij). Ik miste een kapstok of paraplu om dit onder te hangen. Met het Ontwikkelplein komen voor mij informatie, advies en zelf leren prachtig samen. Ook kan er een hele mooie verdiepingsslag gemaakt worden rondom het samenwerken met andere organisaties. We kunnen met het Ontwikkelplein van nog grotere meerwaarde zijn voor onze inwoners.
Je bent dus niet nieuw in de bibliotheeksector. Nu werk je bij een POI. Hoe bevalt deze overstap tot nu toe?
De kennis en ervaring die ik heb opgedaan bij bibliotheken zijn van enorme meerwaarde voor mij. Ik ken de uitdagingen en kansen van onze sector. Wat vooral van meerwaarde is, is dat ik de praktijk ken van onze landelijke producten. Taalhuizen, IDO’s, en meer; dat mooie plannen aan de tekentafel er vaak in de praktijk heel anders uitzien. Deze vertaalslag komt goed van pas als ik bibliotheken adviseer of ondersteun in deze functie: ik weet waar ze mee worstelen. Bij Probiblio kan ik maatwerk bieden waar nodig, maar terugkerende wensen, behoeften en ideeën overkoepelend delen. Dat vind ik echt enorm waardevol.
Je bent nu ruim een maand werkzaam bij Probiblio. Wat valt je tot nu toe op qua Ontwikkelpleinen?
Wat mij echt positief heeft doen verbazen is hoeveel bibliotheken op hun eigen manier al bezig zijn met een Ontwikkelplein. De een heeft al een stevig plein staan en weer een ander is zich aan het oriënteren of aan het uitproberen. Ik zie dat een Ontwikkelplein echt enorm maatwerk is en alhoewel het nooit overal hetzelfde zal zijn is het wel fijn om met elkaar kaders te stellen en van elkaar te leren. Want je ziet dat veel bibliotheken tegen dezelfde dingen aanlopen.
Welke ontwikkelingen of plannen heb je voor de toekomst van het Ontwikkelplein?
Voor mij is dat helemaal afhankelijk van de behoeften van bibliotheken, gecombineerd met wat er speelt in het land en de sector. Dat betekent dat ik druk bezig ben met het ophalen van informatie: waar loopt men tegenaan? Wat hebben bibliotheken nodig? Wat werkt wel en niet bij bestaande Ontwikkelpleinen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal al en wat kunnen we daarvan leren? En er staan al flink wat bibliotheekbezoeken op de agenda. Het is fijn dat ik niet bij nul hoef te beginnen: er ligt een basishandreiking, er is een bieb2bieb groep, er is net een reeks geweest rondom kennisdeling. Ik ga daar zeker op voortbouwen en uitbreiden. Er zal in ieder geval een wat uitgebreider platform komen voor het Ontwikkelplein met daarop kennis, voorbeelden en formats. Het lijkt me geweldig als alle bibliotheken straks een Ontwikkelplein hebben, in een vorm die bij hen en hun inwoners past.