Ingekochte digitale content voor kinderen en jongeren in 2025
Van voorleesfilmpjes tot boeken voor je lijst en van stripboek tot oefenen voor je theorie-examen, ieder jaar koopt de KB programma’s in die door leden gratis kunnen worden gebruikt. In dit artikel geef ik een overzicht van de programma’s: waar zijn ze voor, voor wie zijn ze en hoe je ze kan bereiken. Deze programma’s kan je promoten in jouw bibliotheek of bij ouders in de school waar je mee samenwerkt. Deze informatie en andere informatie over digitaal lezen kan je ook vinden op jeugdbibliotheek.nl
Voor kinderen
Bereslim
BereslimmeBoeken zijn geanimeerde prentenboeken waarin de verhalen tot leven worden gebracht met bewegende figuren, geluidseffecten en achtergrondmuziek. Bij een aantal boeken worden ook vragen gesteld aan kinderen over hun begrip van het verhaal en er zijn ook boeken in Engels.
Voor wie: Voor kinderen van 2 t/m 7 jaar
Bekijk Bereslim op kb.nl
De Voorleeshoek
Website met de leuke voorleesfilmpjes van mooie kinderboeken. Kinderen van 0 –10 jaar worden voorgelezen uit bekende (prenten)boeken, met beeld en muziek. De voorleesfilmpjes zijn handig geordend per onderwerp of leeftijdscategorie. Er zijn ook voorleesfilmpjes in het Engels, Marokkaans, Pools, Spaans, Syrisch en Turks. En een aantal liedjes en kinderyoga video’s.
Voor wie: Voor kinderen van 0 t/m 10 jaar
Bekijk de Voorleeshoek op kb.nl
Yoleo
Yoleo biedt kinderen de kans om te lezen van hybride boeken. Hierin wordt tekst gecombineerd met audio. Kinderen kunnen zo mee lezen en luisteren met een boek. Door te lezen verdienen ze leespunten en kunnen daarmee een virtuele kamer inrichten.
Voor wie: Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
Ga naar Yoleo.nl
Bliksem!
Bliksem! is een digitaal interactief prentenboek voor jeugd. Alle interactiviteit is zo gemaakt dat kinderen niet worden afgeleid of overprikkeld. De interactiviteit wordt juist gebruikt om de focus van de kinderen te versterken.
Voor wie: Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar
Bekijk Bliksem.nl
Junior Einstein
Junior Einstein biedt een online leeromgeving voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor alle vakken is er een ruim aanbod aan oefeningen voor verschillende groepen met variërende moeilijkheidsgraad. De oefeningen sluiten aan bij het schoolwerk met onderwerpen als Aardrijkskunde, Rekenen, Tafels, Verkeer, Geschiedenis en Engels.
Voor wie: Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar
Ga naar Junior Einstein.nl
Voor Jongeren
Lezen voor de lijst
Op Lezen voor de lijst vinden scholieren boeken die ze kunnen lezen voor school, bijvoorbeeld voor de literatuurlijst. Er is een lijst voor 12-15 jaar met 5 niveaus (niveau start t/m niveau 4) en er is een lijst voor 15-18 jaar met 6 niveaus (niveau 1 t/m niveau 6). Voor iedere boekentip is een pagina gemaakt met achtergrondinformatie, leestips en soms ook opdrachten bij een boek. De niveautest helpt om het niveau te bepalen. Voor docenten is er van de meeste boekentips ook docenteninformatie en een didactische analyse te vinden.
Voor wie: 12- 18-jarigen, docenten en mediathecarissen
Bekijk Lezen voor de lijst op jeugdbibliotheek.nl
Uittrekselbank
De Uittrekselbank bevat uittreksels van Nederlandse en vertaalde literatuur.
De uittreksels bestaan uit een samenvatting en een bespreking van onder andere thematiek, structuur, personages en stijl. De databank geeft een overzicht van de reacties van recensenten, achtergrondinformatie en discussietips voor boekbesprekingen. De auteursportretten tonen biografische gegevens, informatie over het werk van de auteur, een bibliografie en verwijzingen naar internetadressen
Voor wie: 12- 18-jarigen
Bekijk de uittrekselbank
Comic plus
Comics Plus is een database met duizenden Engelstalige strips en manga’s waar de gebruikers ongelimiteerd, te gelijker tijd in kunnen lezen. De totale collectie bevat ongeveer 25.000 titels, die voor jeugd ruim 15.000 titels. Het betreft een pilot van een jaar.
Voor wie: 4 tot 18 jaar en volwassenen
Op dit moment wordt er hard gewerkt met de leverancier aan de ontsluiting, maar deze komt binnenkort beschikbaar.
Theorie.nl
Op Theorie.nl kun je gratis oefenen voor je theorie-examen scooter (bromfiets), auto of motor. Alle mogelijke vragen uit het CBR-examen zitten in het oefenprogramma verwerkt. Aan het einde van elk examen krijg je een analyse van jouw gegeven antwoorden: wat je fout hebt gedaan en waar je dus nog even aan moet werken. Je kunt zo vaak oefenen als je wilt omdat je iedere keer andere vragen krijgt.
Voor wie: Voor wie wil oefenen voor het theorie-examen
Ga naar Theorie.nl
Verder stopt de KB dit jaar met de samenwerking met Literom. Het is nog tot 1 april 2025 te benaderen op de site van de NBD, via deze link.