Leesmethodes, Methodieken en de Bibliotheek op school: groot succes op de TheeducatieDAG in Leiden

Blog Educatie Primair onderwijs
Gepubliceerd op 09 september 2024

Door Michelle Smit

De Bibliotheek op school ontwikkelt zich door in een rap tempo. En met die ontwikkeling ook de rol van de leesconsulent. In een adviserende rol is het belangrijk én handig om een basiskennis te hebben van de verschillende leesmethodes en methodieken, om goed te kunnen aansluiten bij de school in kwestie. Op onze TheeducatieDAG, afgelopen 3 september in Scheltema Leiden, hebben wij een hele dag aan deze onderwerpen besteed.

Door de veranderende rol van de leesconsulent en onderwijsspecialist, die meegroeit met de doorontwikkeling van de Bibliotheek op school, wordt de kennis van leesmethodes en methodieken steeds belangrijker. In een adviserende rol en een rol die steeds meer gericht is op leerkrachten, wil je als leesconsulent goed beslagen ten ijs komen. Je wilt zo veel mogelijk aansluiting vinden bij wat de school al inzet op het gebied van leesonderwijs om zo de waardevolle toevoeging van de Bibliotheek op school te verduidelijken en een passend leesplan voor te stellen. Zo een groot onderwerp paste niet in onze acht weekse online Theeducatie, vandaar dat wij eenmaal per jaar een hele dag organiseren om een groter onderwerp als dit verder uit te diepen.

De workshops

Na een warm welkom onder het genot van koffie én uiteraard thee, was het tijd om plenair op te warmen met voorstelrondjes. Naast de aanwezigheid van bekende gezichten, Probiblio adviseurs Educatie Dia Wesseling en Michelle Smit, werden ook de onderwijsadviseurs van het ABC onderwijsadvies Lidewij Vernooy en Ellen Vloothuis voorgesteld. Lidewij is tevens oud-leesconsulent van de Bieb voor de Zaanstreek. De groepen werden daarna opgesplitst in twee delen en wisselden af qua workshops in Leesmethodes en Methodieken.

Leesmethodes

In de workshop van Lidewij Vernooy werden de verschillen besproken tussen de leesmethodes en konden deze methodes ook fysiek ingekeken worden. Deze inspirerende workshop gaf de leesconsulenten stof tot nadenken hoe deze kennis te gebruiken in hun werk. Daarnaast kregen zij uitleg dat kinderen methodisch het beste leren lezen (decoderen in groep 3), maar dat daarna de aansluiting met wereldoriëntatie, thematisch lesgeven en het actief vakoverstijgend gebruik van jeugdliteratuur belangrijker is dan het strikt vasthouden aan de leesmethodes.

Methodieken

Deze workshop werd gegeven door Ellen Vloothuis en zij besprak onder andere de EDI methodiek (Expliciete Directe Instructie) en Close Reading. De verschillen werden zichtbaar aan de hand van filmopnames in een klaslokaal aan de hand van Bibi’s Doodgewone Dierenboek van Bibi Dumon Tak. De leesconsulenten werden bevraagd wanneer welke methodiek het beste ingezet kan worden en of er wellicht ook combinaties mogelijk zijn tussen deze twee.

Afsluiting en High Tea

Er werd door beide onderwijsadviseurs benadrukt dat het als bibliotheek belangrijk is om binnen school de samenwerking met een onderwijsadviseur op te zoeken om zo de krachten te kunnen bundelen. Uiteindelijk werken wij allemaal aan hetzelfde doel, namelijk alle kinderen goed en rijk leesonderwijs aan te bieden, op elk niveau, ongeacht de achtergrond van deze kinderen.  de dag was een groot succes met een zeer hoge opkomst. De dag werd feestelijk afgesloten met – hoe kan het ook anders- een high tea.

De reguliere Theeducatiemiddagen vinden altijd online plaats, ongeveer iedere acht weken. De volgende Theeducatie staat gepland voor 5 november en heeft als onderwerp: Meertaligheid en Taalscholen. Sta jij nog niet op onze mailinglist en wil jij je graag aanmelden voor Theeducatie? Stuur dan een email naar Michelle Smit, Adviseur primair onderwijs.

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!