Leestips: alles lezen over Community Library

Blog Programmering Collectie
Gepubliceerd op 28 mei 2024

Door Lotte Kok

Wil je meer lezen over het onderwerp community library? Adviseur Programmering Lotte Kok zette de beste lees- en kijktips op een rijtje!

In een community library staat de gemeenschap centraal: in zowel de programmering als de collectie. Bewoners zelf hebben de macht sprekers uit te nodigen of activiteiten te organiseren die ze belangrijk vinden. Op die manier vind je als bibliotheek veel beter aansluiting bij wat er speelt in de wijk en de samenleving.

Opening up the museum – Nina Simon

Een van de grondleggers van de community library is museumdirectrice Nina Simon. Zij wist uit pure noodzaak nieuw publiek naar haar museum in Santa Cruz te trekken door inwoners van de stad direct bij het museum te betrekken. Haar ideaal, zoals ze dat in haar inspirerende Tedtalk verwoordt, is om mensen via cultuur met elkaar te verbinden.

Veldgids voor nieuw bibliotheekwerk – David Lankes

Dé grondlegger van de community library is David Lankes, professor ‘Librarianship’ aan de Universiteit van Texas. Hij ziet bibliotheken als plaatsen waar mensen samen kennis kunnen creëeren om maatschappelijke problemen aan te pakken. In zijn boek Veldgids voor nieuw bibliotheekwerk (uitgegeven door Cubiss in 2020) beschrijft Lankes hoe je als bibliotheek contact legt met mensen in je omgeving, en hoe een gemeenschap zelf nieuwe kennis kan creëren, gefaciliteerd door de bibliotheek.

De wereld van gemeenschappen – Floor Ziegler & Teun Gautier

In het boek De wereld van gemeenschappen nemen Floor Ziegler en Teun Gautier je mee op een reis door ‘een wereld van gemeenschappen’. In dit boek kom je te weten hoe – ook buiten de bibliotheekmuren – mensen op allerlei manieren bezig zijn met werken voor/door/met de wijk of gemeenschap.  Je komt langs dorpen en steden waar bewoners initiatieven nemen om hun omgeving te verbeteren. Dit doen ze door bijvoorbeeld energiecoöperaties op te richten, zorg zelf te regelen en oude fabrieken om te vormen tot ontmoetingsplekken. Op initiatief van Teun en Floor is in samenwerking met de Bibliotheek Utrecht daar onlangs het huis van Actief Burgerschap gestart.

Organiseren van communities – Peter Staal & Kirsten Wagenaar

Peter Staal en Kirsten Wagenaar houden zich professioneel bezig met het begeleiden van online communityplatformen. Een community is een online platform waar klanten, medewerkers of geïnteresseerden met elkaar en met de eigenaar in contact zijn en informatie kunnen delen. De mogelijkheden zijn zeer divers. Zo kan dit een marketing-instrument zijn of een instrument voor organisatieverbetering of productdevelopment. In het boek Organiseren van communities werken ze zeven doelen van communities uit. Interessant voor medewerkers van bibliotheken, omdat het inzicht geeft hoe je een community kan beginnen of een boost kan geven.

The mission of librarians is to improve society through facilitating knowledge creation in their communities.
David Lankes, 2011