Maak kennis met Lisette Kuijt en Esmee Koemans, nieuwe adviseurs digitale geletterdheid

Interview Educatie
Gepubliceerd op 13 augustus 2024

Op 1 juli startten Esmee en Lisette als adviseurs digitale geletterdheid bij Probiblio. Met hun achtergronden uit heel verschillende beroepsachtergronden brengen ze nieuwe perspectieven naar de bibliotheeksector. Tijd dus om ze beter te leren kennen! In dit interview bespreken ze hun ervaringen, verwachtingen en geven ze nog een paar luister- en leestips. 

Lisette: “Ondanks dat we uit heel andere sectoren komen, hebben we onze weg naar de bibliotheeksector gevonden. Hoe is dat bij jou gegaan?”

Esmee: “Nee, dat klopt. Tussen mijn bachelor en master heb ik wel stagegelopen bij de bibliotheek Gouda en daar is een vuurtje ontstaan. Echter, ik ben eerst de mediawereld ingerold, waarin ik aan de slag ging als misdaadjournalist bij het SBS6-televisieprogramma Shownieuws. Een enerverende baan, maar toch bleef de wereld van de bibliotheek lonken. Na even bij de Gemeente Gouda te hebben gewerkt om meer onderwijs in Gouda te faciliteren, verscheen deze vacature. Daar ben ik direct opgesprongen en de rest geschiedde. En jij, Lisette? Hoe is jouw pad verlopen?”

Lisette: “Bij mijn vorige werkgever, Stichting Kennisnet, specialiseerde ik me in leermiddelen en digitale leeromgevingen in het funderend onderwijs, waar digitale geletterdheid een belangrijke rol speelde. In eerdere functies richtte ik me op onderwijs en ICT, als Educatiespecialist bij een edtech-startup en als jeugdpsycholoog. Nu ben ik enthousiast om mijn kennis in te zetten binnen de bibliotheeksector, waar ik geloof dat we een belangrijke rol kunnen spelen in de bevordering van digitale vaardigheden.”

Esmee: “Interessant! Ik heb in mijn scriptieonderzoek ook veel geleerd over de rol van bibliotheken in de digitale samenleving. Zo sprak ik met 12 bibliotheken over hun kijk op, aanpak van en houding tegenover digitale geletterdheid. Hoewel dit onderzoek alweer van 2 jaar geleden is, zie ik nog altijd veel overeenkomsten met nu. Voor de lezer die benieuwd is geworden, je kunt er in dit blog meer over lezen.”

Lisette: “Ik las in je onderzoek dat sommige bibliotheken het liefst zouden evolueren naar multimediacentra. Hoe zie jij die ontwikkeling?”

Esmee: “Het is een spannende ontwikkeling! Een plek waar iedereen allerlei soorten media kan gebruiken, lenen en overleren. Of je wil kennismaken met ChatGPT, een eigen website bouwen, een boek lezen, een film kijken en bespreken of een DigiD aanvragen; de bibliotheek is daar dé plek voor. Maar, hoewel digitale geletterdheid een steeds grotere rol inneemt, hebben we nog een weg te gaan. Met alle ontwikkelingen in technologie vraag ik me soms af hoe je op de hoogte blijft zonder overweldigd te raken. Welke tips kun jij geven?”

Esmee Koemans (links) en Lisette Kuijt (rechts)

Lisette: “De ontwikkelingen gaan inderdaad snel, maar niet elke trend is relevant voor jouw bibliotheek. Richt je op die innovaties die aansluiten bij de behoeften van je gebruikers en jouw eigen doelstellingen. Hierdoor kun je gerichter keuzes maken en je energie steken in wat echt impact heeft. Volg betrouwbare bronnen die ontwikkelingen in de gaten houden en deze in context plaatsen. Dit kunnen nieuwsbrieven, vakbladen of online platforms zijn die speciaal zijn gericht op digitale ontwikkelingen in het onderwijs en bibliotheken.”

Esmee: “Of podcasts! Heb je al geluisterd naar Probiblio maakt een ommetje met…? Een echte aanrader is aflevering #3 De Taal & Digitaal Update – AI, waarin docent en onderzoeker Josien Boetje vertelt over digitale didactiek in het onderwijs. Twee andere aanraders zijn aflevering 9 van De kracht het onderwijs met Kennisnet directeur/bestuurder Larissa Zegveld over de impact van digitale ontwikkelingen op het onderwijs. De andere tip is de vijfde aflevering van De Leescast van Stichting Lezen. Hierin bespreekt literatuurwetenschapper Niels Bakker zijn onderzoek waar hij digitaal lezen tegenover papier lezen zet.”

Lisette: “Dat zijn heel wat luistertips om het schooljaar goed mee te beginnen, haha! Als je liever leest, heb ik ook een recensie geschreven van het boek Help! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen. Je leest hier wat ik ervan vond.”

Genoeg materiaal dus om digitale geletterdheid (nog) meer op de kaart te zetten! Andere tips en aanraders horen wij uiteraard ook graag, dus schroom niet om contact met ons te zoeken. Geen tips, maar wil je wel met ons kennismaken? Stuur ons dan een mailtje. 

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!