Mediawijsheid: wat kun je doen en wat doen andere bibliotheken?
De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks evenement waarin educatieve instellingen in het hele land extra aandacht besteden aan mediawijsheid. Ook voor bibliotheken is dit een mooie gelegenheid om bewustzijn te creëren en activiteiten te organiseren rondom dit thema. Dit jaar lag de focus op ‘digitale balans’ – het vinden van een gezond evenwicht in ons mediagebruik.
Tijdens de Week van de Mediawijsheid waren ook dit jaar veel bibliotheken actief bezig met het thema. Misschien deed jouw bibliotheek mee aan MediaMasters, of organiseerde je een eigen activiteit over digitale balans.
Sietske Kroon, Bibliotheek Bollenstreek: “Bij de Bibliotheek Bollenstreek helpen wij mensen niet alleen met het ontwikkelen van digitale vaardigheden, maar ook om mediawijs te worden. Het zoeken, vinden en kritisch beoordelen van informatie, zijn vaardigheden die in deze tijd onmisbaar zijn en laten wij daar als bibliotheek nou net expert in zijn. In de Week van Mediawijsheid willen wij zoveel mogelijk inwoners bereiken om op een leuke manier te laten zien hoe je je weg kunt vinden in de digitale wereld. Voor kinderen organiseren wij interactieve workshops over Kunstmatige Intelligentie en ruimtetechnologie. Voor volwassenen organiseren we een interactieve Q&A-sessie waarin uitleg wordt gegeven over de mogelijkheden en beperkingen van AI en waarbij veel ruimte is voor vragen en discussie.”
Meer inspiratie opdoen? Bekijk wat andere bibliotheken hebben gedaan via Mediawijsheid.nl.
Koppel het aan een boek!
Maar ook buiten deze week kun je als bibliotheekmedewerker mediawijsheid blijven integreren in je aanbod. Bijvoorbeeld door een workshop, lezing of debat te organiseren. Of koppel het aan andere evenementen, themaweken en je bestaande aanbod.
Ook kunnen leesmediaconsulenten leerkrachten ondersteunen bij het inzetten van boeken over thema’s zoals online privacy, cyberpesten en nepnieuws als startpunt voor gesprekken over kritisch mediagebruik. Inspiratie nodig? De titellijst van de Week van de Mediawijsheid biedt leestips die aansluiten bij digitale balans. Deze boeken helpen leerkrachten om onderwerpen zoals schermtijd, digitale vriendschappen en de betrouwbaarheid van online informatie op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Daarnaast bevat de lijst handige tips voor vragen die zij kunnen stellen om het gesprek te verdiepen en leerlingen te laten reflecteren op hun mediagebruik. En dat kan ook ná de Week van de Mediawijsheid!
Waarom is dat eigenlijk belangrijk?
In een wereld waarin we voortdurend worden blootgesteld aan digitale media, is het belangrijker dan ooit om bewust om te gaan met informatie. Digitale vaardigheden helpen ons om betrouwbare informatie te herkennen en verantwoord om te gaan met technologie. Door hier aandacht aan te besteden, versterken bibliotheken hun positie als belangrijke educatieve partners en werken ze mee aan een digitaal vaardige maatschappij.
Hoe digitaal in balans ben je zelf?
Zie de Week van de Mediawijsheid dus als startpunt om met digitale geletterdheid in de bibliotheek en op scholen aan de slag te gaan. Maar hoe digitaal in balans ben je zelf? Doe de zelftest op digitalebalans.nl en bespreek de resultaten met je collega’s om samen te reflecteren op jullie eigen mediagebruik.