“Met poëzie kun je mensen inspireren duurzame keuzes te maken”

Interview Programmering Collectie Strategie en beleid
Gepubliceerd op 06 juni 2024

Door Sigrid van der Ploeg

i.s.m. De Bieb voor de Zaanstreek

Met elkaar verduurzamen we de bibliotheek, met grote en kleine stappen. In deze nieuwe serie interviews spreken we groene voorlopers uit onze branche. Zij vertellen wat hen motiveert om die duurzame stappen zetten, zowel op werk als privé.  Lisa van Tongeren, communicatiemedewerker van De Bieb voor de Zaanstreek én stadsdichter van Zaanstad trapt de serie af. “Het zit ‘m in kleine dingen.”

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

“Voor mij betekent duurzaamheid dat je rekening houdt met alles wat leeft en groeit om je heen. Duurzaamheid strekt zich uit over alle aspecten van ons leven en daardoor kan het een intimiderend thema zijn. Het is belangrijk om met jezelf en de mensen om je heen steeds in gesprek te zijn over de vraag wat de beste keuze is voor onze planeet.”

Hoe ben je er privé mee bezig?

“Het zijn kleine dingen: spullen en kleding zoveel mogelijk tweedehands kopen, met de trein op vakantie gaan, afval scheiden, koken met restjes, korter douchen, enzovoort. Ik lees veel over duurzaamheid, want ik vind het belangrijk om op de hoogte te zijn van onderzoek en het publieke debat. Als stadsdichter van Zaanstad krijg ik een podium om met woordkunst bij te dragen aan de bewustwording over het thema. Zo was ik een paar weken geleden door XR Zaanstreek uitgenodigd om een gedicht voor te dragen tijdens Earth Day. Dat doe ik graag. Je kunt met poëzie of andere creatieve uitingen soms mensen net op een andere manier tot denken aanzetten of inspireren.”

Wat is jouw kleine groene stap vooruit?

“Ik ga binnenkort voor het eerst een kledingruilmiddag organiseren voor vriendinnen. In deze periode duiken we allemaal weer even de kledingkast in om te kijken wat er deze zomer wel of niet gedragen gaat worden: een mooi moment om te ruilen (in plaats van wegdoen en iets nieuws kopen). Hopelijk wordt het een terugkerende activiteit bij de wisseling van seizoenen en zorgt het ervoor dat we zo allemaal wat minder nieuwe kleding kopen.”

En heb je een tip waar je gelijk vandaag al mee kan beginnen?

“Gebruik de term ‘duurzamer’, in plaats van ‘duurzaam’. Als we steeds praten over ‘duurzaam’, is het alsof we alles in één keer goed moeten doen. ‘Duurzamer’ geeft een proces aan, iets dat steeds in ontwikkeling is. Ik denk dat dit ervoor kan zorgen dat we iets minder streng zijn voor onszelf en minder geneigd zijn elkaar de maat te nemen over duurzaam gedrag. Natuurlijk, duurzamer leven vereist een zekere mate van strengheid en commitment, maar het zou goed als we ook zien dat het een ontwikkeling is waarin de een vooruitloopt en de andere wat meer tijd nodig heeft. Geef elkaar die ruimte.”

Waarom is dit belangrijk voor de branche/Probiblio?

“Bibliotheken kunnen op veel manieren bijdragen aan een duurzamere samenleving. Het is best een uitdaging om het onderwerp duurzaamheid toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen. Bibliotheken kunnen daar een rol in spelen door het beschikbaar stellen van kennis en informatie, maar ook met het programmeren van activiteiten die bijdragen aan het bewustzijn over het onderwerp. Ik heb onlangs meegedaan aan Klimaatonderzoek in Dialoog. Een programma van de VU waarbij burgers met elkaar spraken over wat de klimaatcrisis voor hen betekent en hoe klimaatonderzoek daarbij aan kan sluiten. Het doel: wetenschap en samenleving dichter bij elkaar brengen. Dit soort initiatieven passen ook goed bij bibliotheken. Het zou mooi zijn als de bibliotheek een voorbeeldrol heeft en de plek is waar mensen met elkaar praten over een duurzamer leven.”

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!