Mijn bubbel of de jouwe?

Blog Programmering
Gepubliceerd op 02 mei 2024

Door Ilse Keune

Het thema voor Bibliotheekplaza dit jaar is ‘Ik en jij komen verder als wij’. Een belangrijk onderdeel van dit thema is het fenomeen ‘bubbels’. Denk aan bubbels in verschillende vormen. De prikkelende bubbels in champagne; om het 75-jarig bestaan van Probiblio te vieren. Maar ook de figuurlijke bubbels; samen prikken we ze door en onderzoeken we ze. Tijdens Bibliotheekplaza stap je uit je eigen bubbel en ontdek je die van een ander.

Tegenwoordig word je overspoeld met nieuws over bubbels, maar dit fenomeen is niet nieuw. In de afgelopen 75 jaar is Probiblio getuige geweest van de evolutie van ‘bubbels’. Voordat de digitale revolutie plaatsvond, werden bubbels vooral gevormd door fysieke en sociale beperkingen. Mensen kregen hun informatie en ideeën vanuit hun lokale gemeenschappen, religieuze groepen, sociale klassen of politieke kringen. Reizen was beperkter, communicatie was langzamer en massamedia waren nog niet zo wijdverspreid als vandaag. Dit leidde vaak tot een beperkte blootstelling aan diversiteit en verschillende perspectieven.

Filterbubbels

De opkomst van de digitale media heeft deze bubbels op een nieuwe manier vormgegeven. Met toegang tot het internet kunnen mensen nu kiezen uit een eindeloze stroom van informatiebronnen. Zoekmachines en sociale media leiden mensen naar meer divers nieuws. Maar aan de andere kant sturen sociale media-platformen ons juist ook weer nieuwe filterbubbels in door het gebruik van algoritmen, die onze voorkeuren versterken en voornamelijk inhoud tonen die overeenkomt met bestaande overtuigingen en interesses.

Anders denken

Het interessante is dat er vaak gedacht wordt dat polarisatie ontstaat door deze zogenaamde echokamers. Maar uit onderzoek van Keijzer blijkt dat mensen op sociale media juist polariseren door tegengestelde meningen. Wanneer mensen op sociale media interactie hebben met mensen die aan de andere kant staan van het politieke spectrum, zijn ze geneigd om nog meer vast te houden aan hun eigen mening. Dus juist wanneer we geconfronteerd worden met andersdenkenden, begrijpen we elkaar minder en gaan we meer geloven in onze eigen ideeën.

Lees hier meer in dit artikel van Argos.

Perspectieven die ons verder brengen

Tijdens Bibliotheekplaza 2024 op 31 oktober in Amare, Den Haag gaan we dit onderzoeken en inzichten opdoen hoe de diversiteit aan perspectieven en ideeën ons juist verder kan brengen. Dus stap uit je bubbel en stap die van een ander binnen! Proost samen op het 75 jarig bestaan van Probiblio.

Lang zullen wij leven!