Netwerkbijeenkomst Zuid-Holland geeft inzichten voor meer digitale inclusie in onze gemeenten

Nieuws Basisvaardigheden Strategie en beleid
Gepubliceerd op 14 september 2022

De afgelopen twee jaar zijn er ruim 53 Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) in Zuid-Hollandse bibliotheken ingericht. Hier kunnen mensen terecht met vragen over het gebruik van digitale overheidsdiensten. Op 8 september 2022 gingen vertegenwoordigers van gemeenten, bibliotheken, de provincie Zuid-Holland en Probiblio hierover in gesprek, onder leiding van presentator Joost Hoebink. Wat is de rol van de bibliotheek bij het ondersteunen van kwetsbare burgers bij de omgang met de digitale overheid? En hoe verloopt de samenwerking met gemeenten? We delen hier de belangrijkste inzichten.

De Netwerkbijeenkomst Zuid-Holland vond plaats in CulturA&Zo, de vestiging van Bibliotheek Oostland in Nootdorp. We openden met onderstaande filmpje, gemaakt voor de landelijke en regionale IDO-campagne in oktober gericht op ouderen. Je vindt de toolkit met materialen van de provinciale campagne op de portal Landelijke huisstijl

Frederik Zevenbergen (Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland) en Frans Bergfeld (directeur-bestuurder Probiblio) heetten vervolgens iedereen welkom. Frederik vatte direct de kern samen: “De bibliotheek is als baken van rust, veiligheid en onafhankelijkheid de ideale plek om mensen te helpen digitaal vaardig te worden.”

Presentatie Nicole Goedhart

Daarna was het woord aan Nicole Goedhart, onderzoeker bij de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora van het Amsterdam UMC. Zij doet onderzoek naar digitale ongelijkheid en brengt daarbij burgers die leven in kwetsbare omstandigheden, vrijwilligers, professionals en beleidsmakers bij elkaar. Samen bedenken ze innovatieve oplossingen hoe iedereen kan (blijven) deelnemen in de digitaliserende maatschappij.

In haar presentatie beklemtoonde Nicole Goedhart dat digitale ongelijkheid een complex probleem is. Overheidsbeleid richt zich vaak alleen op het gebrek aan digitale vaardigheden of middelen. Maar digitale ongelijkheid is een combinatie van maatschappelijke verschillen, zoals inkomen, positie op de arbeidsmarkt, opleiding, taalvaardigheid, sociale relaties, gezondheid, leeftijd en afkomst. Dit leidt tot een vicieuze cirkel: maatschappelijke ongelijkheid > digitale ongelijkheid > maatschappelijke ongelijkheid. Naar schatting gaat het hierbij om 2,5 tot 4 miljoen Nederlanders.

Nicole Goedhart benoemde enkele wegwijzers voor de toekomst:

Panelgesprek

Na de pauze gingen Nicole Goedhart, Frederik Zevenbergen en Frans Bergfeld in gesprek met Myrthe Rensen (adviseur basisvaardigheden Bibliotheek Rotterdam), Victor Thissen (directeur-bestuurder van De Boekenberg en Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta) en Titia Cnossen (wethouder Gemeente Lansingerland).

Bekijk de foto’s, gemaakt door Pascal Striebel (wachtwoord: pn8)

Online vervolg op 24 november

Op 24 november 2022 van 10.30 tot 12.00 uur volgt een verdiepingssessie over het onderwerp ‘Samenwerking rond digitale inclusie’. Via een livestream ontvangt Joost Hoebink bibliotheekdirecteuren, gedeputeerden en wethouders uit Noord- en Zuid-Hollland. Bibliotheken en gemeenten ontvangen in september een uitnodiging.

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!