Podcast Digitaal burgerschap
Rondom digitaal burgerschap worden verschillende evenementen georganiseerd naar de 5 thema’s die het landelijke programma rijk is. Denk bijvoorbeeld aan de themadagen AI en de maakplaatsen. Kon je er niet bij zijn? Luister de podcast van deze dagen en luister naar de boodschap van de verschillende workshops en de bevindingen van je collega’s van andere bibliotheken. Wat hebben zij geleerd en welk verhaal hebben zij meegenomen waar jij weer van kunt leren?
7 januari 2025 – Burgerschap: Social design en de democratische code een plek geven in jouw bibliotheek?
Elk jaar vindt in oktober de Dutch Design Week plaats in Eindhoven. Met een groep van 80 bibliotheekprofessionals uit heel Nederland trokken we naar Eindhoven om ons te laven aan de wereld van social design. Maar… wat is social design precies? Welke bibliotheken werken al met deze ontwerpmethode? En wat is de ‘democratische code’ uit de titel? We gaan het allemaal uitvinden in deze podcastaflevering, waarin razende reporter Lotte Kok, adviseur programmering bij Probiblio, je meeneemt op haar bezoek tijdens de Dutch Design Week.
Lotte gaat in gesprek met Bram Eidhof, directeur van Stichting voor Democratie en Anne Ligtenberg (eigenaar Studio Ligtenberg). Daarnaast hoor je Anne-Marth Kuilder (Bibliotheek Kampen), Joris Vugs (Bibliotheek Gooi Suzanne Verboeket (Rijn en Venen) en Bieke Versloot (Bibliotheek Aanzet).
Wil jij als bibliotheek aan de slag met social design? Neem contact met Lotte.
Tip: Op 8 februari organiseert Bisc het symposium ‘Burgerschap en democratie in een digitaliserende wereld’. Onder andere Bram Eidhof is te gast om de democratische code verder vorm te geven samen met de branche. Je kunt je hier aanmelden.
Wat is Dutch Design Week?
Dutch Design Week in Eindhoven is een van ’s werelds belangrijkste evenementen rond ontwerp. Het gaat over het ontwerp van de toekomst en de toekomst van ontwerp. Het duurt 9 dagen en die staan in het teken van creativiteit en grensverleggende ideeën. DDW toont het werk en de ideeën van meer dan 2.600 ontwerpers en trekt meer dan 300.000 internationale bezoekers. Verspreid over meer dan 110 locaties in de stad biedt het evenement een grote aanbod aan aan expo’s, lezingen, prijsuitreikingen, evenementen, debatten en feestelijke bijeenkomsten.
1 november 2024 – Wat betekent burgerschap en hoe kan de bibliotheek hieraan bijdragen?
In de podcast “Wat betekent actief burgerschap, en hoe kan de bibliotheek hieraan bijdragen?” gaat Georgina, programmamaker dialoog en debat bij Bibliotheek Kennemerwaard, dieper in op hoe bibliotheken actief burgerschap stimuleren. Ze deelt haar visie op de vaardigheden die burgers nodig hebben om echt mee te kunnen doen in de samenleving. Georgina gelooft dat bibliotheken een cruciale rol spelen in het ontwikkelen van ‘democratische spiertjes’—vaardigheden die mensen in staat stellen om open, kritisch en betrokken te zijn. Luister mee naar haar inspirerende verhaal en ontdek hoe bibliotheken kunnen bijdragen aan een betrokken samenleving.
4 april 2024 – Wondere wereld van AI
In deze aflevering zoomen adviseurs Aniek van Son en Maike van Pelt in op de wondere wereld van AI (kunstmatige intelligentie). Met onder andere een interview met docent en onderzoeker Josien Boetje over digitale didactiek in het onderwijs. Ook vertellen we over het handige AI lespakket van Klokhuis én de AI Inspiratiegids voor bibliotheken.
Linkjes uit de podcast
13 februari 2024 – De landelijke AI-dag in Heerlen
In deze podcastaflevering neemt adviseur Joyce de Boer je mee naar de AI-dag voor bibliotheken in Heerlen. Deze dag stond in het teken van kunstmatige intelligentie en hoe we AI tegenkomen in ons dagelijks leven en werkzaamheden.
Je hoort sprekers en bezoekers die aanwezig zijn op deze dag. Sprekers nemen je mee in hun workshop en bezoekers delen hun ervaringen en inzichten.
Linkjes uit de podcast
- Wil je meer weten en lezen over AI in de bibliotheek bekijk dan de AI inspiratiegids.
- Wil je meer lezen over de overige workshops, lees dan het verslag van de dag.
13 november 2023 – Hoe kan een maakplaats bijdragen aan de ontwikkeling van digitale vaardigheden?
In deze podcastaflevering neemt adviseur Joyce de Boer je mee in de ontdekkingstocht van maken en experimenteren in de maakplaats vanuit een digitale burgerschapsperspectief. Maakplaatsen bieden een inspirerende omgeving waar mensen samenkomen om te experimenteren, te innoveren en te leren. Met de nieuwe (technologische) ervaringen die je op doet, geef je je eigen digitale toekomst vorm.