Kom op donderdag 29 september naar Expo Greater Amsterdam in Vijfhuizen, en duik in de wereld van nieuwe technologie. Bibliotheekplaza is hét jaarlijkse event voor bibliotheekprofessionals, georganiseerd door Probiblio. Een inspirerend en verrassend congres voor iedereen die betrokken is bij de toekomst van bibliotheken.
9:15 uur Inloop
10:00 uur Aftrap programma
16:30 uur Afsluiting & borrel
Maak onder het genot van een hapje en drankje samen met je collega’s plannen om de nieuw opgedane kennis tot leven te laten komen bij jouw bibliotheek.
Dagvoorzitter: Marit van Bohemen
Bij het grote thema van Bibliotheekplaza dit jaar kunnen we een evenwichtige dagvoorzitter als Marit van Bohemen goed gebruiken. Marit ken je vast als presentatrice, actrice, schrijver of dagvoorzitter en geniet in haar eigen woorden ‘het meest als ze mag verbinden, geruststellen en verzorgen’.
‘Een leven lang leren’ is zeker op Marit van toepassing. Vanuit de behoefte zich te blijven ontwikkelen en verbreden heeft zij zich geschoold tot professioneel scenarioschrijver en geeft zij masterclasses ‘discussiëren’ aan kinderen en jongeren via Stichting Discussiëren Kun Je Leren.
In haar dagvoorzitterschap komen al haar werkzaamheden samen. Ze kan zich goed inleven in mensen en situaties en dankzij haar ervaring als schrijfster van columns, interviews en presentatie teksten, is ze geoefend in het structureren, samenvatten en het trekken van scherpe conclusies.
Met haar unieke combinatie van luchtigheid en serieuze aanpak, entertainment en inhoud is Marit de ideale dagvoorzitter van Bibliotheekplaza 2022. Ze is geen tech-expert en stelt onbevangen de vragen die misschien ook in jou opkomen. Laat de dag beginnen!
Plenaire spreker: Roanne van Voorst
Wat is de impact van nieuwe technologie op onze belevingswereld? Roanne van Voorst is onderzoeker, schrijver, journalist, (Tedx)spreker en universitair docent. Als ‘antropoloog van de toekomst’ richt haar onderzoek zich op wat een duurzame en wenselijke toekomst van onze wereld zou kunnen zijn. Door veel van de dingen die ze bestudeert persoonlijk uit te testen ontdekt ze wat de implicaties van technologische of sociologische veranderingen zullen zijn in ons dagelijks (gevoels)leven.
Tijdens Bibliotheekplaza bespreekt ze wat robotificering en kunstmatige intelligentie voor de toekomst van de mensheid betekenen. Ze vertelt bijvoorbeeld welk effect dit heeft op de interactie met andere (visuele) wezens. Hoe een mens omgaat met de ‘overload’ aan data die het te verwerken krijgt. Ook vertelt ze hoe innovaties het ons makkelijker maken, maar ook zorgen dat we vaardigheden verleren.
Met een optimistische blik laat Roanne zien hoe we ons op deze toekomst kunnen voorbereiden.
Plenaire spreker: Jarno Duursma
Jarno Duursma is een onafhankelijk technologie- expert, publicist, onderzoeker en spreker op het gebied van digitale technologie en is veelvuldig te zien in dagbladen en landelijke media. Hij schreef boeken over onder andere kunstmatige intelligentie, creatieve machines, deepfake technologie en blockchain.
Onze fysieke wereld en digitale wereld versmelten al veel langer, maar door de coronapandemie zijn zaken in een digitale stroomversnelling terechtgekomen. Dit verandert ons leven. Jarno neemt ons mee in deze nieuwe werkelijkheid. Samen navigeren we in alle mogelijkheden.
Zo vertelt Jarno over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Slimme software die steeds meer taken van ons mensen kan overnemen en zelfs onze creativiteit enorm kan stimuleren. Ook vertelt hij over deepfake; moderne AI-software die nieuwe digitale content kunnen creëren, zoals gezichten, video’s, menselijke stemmen en andere audio-opnames. Ook hoor je welke menselijke vaardigheden kunstmatig intelligente software van ons gaat overnemen en welke menselijke vaardigheden door software nooit zou kunnen worden overgenomen.
Een onmisbare sessie om in de digitale dynamiek het overzicht en de controle te houden!
Plenair: Panelgesprek over desinformatie
Naast Roanne van Voorst belichten nog 3 experts het onderwerp vanuit hun eigen expertises. De thema’s die langskomen zij o.a. wat is de impact van media, waarom zijn mensen vatbaar voor desinformatiew, wat is de rol van technologie en hoe ga je zelf om met fakenews?
Annique Mossou is trainster en onderzoekster voor Bellingcat (een internationaal onderzoekscollectief). Hiervoor was ze onderdeel van een OSINT(Open Source Intelligence)-team bij de Nederlandse Politie, waar ze zich specialiseerde in jidhadist-propaganda. Bij Bellingcat houdt ze zich bezig met wereldwijde mis-en desinformatie en samenzweringen.
Michael Hameleers (PhD 2017, Universiteit van Amsterdam) is Universitair Docent Politieke Communicatie en verbonden aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR). Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op de effecten van desinformatie en populistische communicatie. Specifieker heeft hij onder andere gepubliceerd over de effecten van visuele desinformatie en deepfakes, de effectiviteit van fact-checks en de invloed van mediawijsheid interventies.
Erik Reuvers is Adviseur Digitale geletterdheid bij Probiblio en geeft zijn visie op het onderwerp vanuit de bibliotheekbranche. Hij wordt gedreven door (digitale) innovatie bij bibliotheken op het snijvlak van digitale geletterdheid en digitaal burgerschap.
Intermezzo’s: Jochem Nooyen
Jochem Nooyen neemt je mee in een wereld vol magische verrassingen. Jochem is theatermaker en illusionist. Als acteur werd hij vooral bekend door zijn rol als Barteljaap in de komedie serie Rundfunk. Als illusionist heeft hij met zijn theatershows bijna elk theaterzaal van Nederland gezien.
Tijdens Bibliotheekplaza zorgt Jochem er door zijn intermezzo’s voor dat wij de energie hoog houden gedurende de dag. De intermezzo’s van Jochem zijn interactief, verfrissend en wonderlijk. Jochem speelt met de werkelijkheid, verrast en verbindt. Vanuit zijn unieke perspectief gaat hij gaat in de op de thema’s van de dag.
Deelsessies
Jalila Essaidi vertelt over BioArt Laboratories. Deze community fungeert als toegangspoort tot een wereld van onbegrensde mogelijkheden waar wetenschap, natuur, technologie en creativiteit hand in hand gaan.
VPRO; Archief van de Toekomst: Met behulp van kunstmatige intelligentie is het archief van meer dan 500 uitzendingen op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar gemaakt.
Fabrique des Lumières: Directeur Patrick Alders vertelt over deze digitale expositie waar gebruik wordt gemaakt van state-of-the-art technologie.
Nick van Breda, zelfstandig ondernemer, vertelt hoe hij samen met jongeren wereldvraagstukken oplost met ondernemerschap en techniek.
Interactieve sessie: Ervaar nieuwe technieken aan den lijve of bezoek de expositie The Glassroom.