Programma Bibliotheekplaza 2024
Met veel trots en plezier presenteren we het programma van Bibliotheekplaza 2024, dit jaar op 31 oktober in Amare, Den Haag. We laten ons inspireren door sprekers buiten de branche binnen het thema Ik en jij komen verder als wij.
De inschrijving is gesloten. Wil je op de reservelijst geplaatst worden mail dan naar bibliotheekplaza@probiblio.nl. Indien er een plaats vrijkomt, laten we je dag weten.
Locatie: Amare, Den Haag
Stichting Amare beheert en programmeert het gebouw en is de verbinder in de samenwerking met de bewoners van het gebouw Amare, de buren aan het Spuiplein en het culturele veld. Vanuit deze rol wil Amare verbinding en verankering in de stad Den Haag aanjagen. Amare zet zich in om diverse gemeenschappen te bereiken met hoogwaardig aanbod door middel van educatie, voorstellingen, projecten, festivals en de programmering in de publieke ruimtes van het gebouw. Amare brengt dans, muziek, muziektheater en community art van internationaal niveau naar een breed publiek. De partners van Amare zijn de vaste bewoners: het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. Lees meer op Amare.nl
Programma
09:15 uur Inloop
09:45 uur Start programma
12.15 uur Lunch
13.15 uur Twee rondes met keuze uit diverse deelsessies
15.15 uur Uitreiking Beste Bibliotheek van Nederland en Jeugdspecialist van het Jaar / Babah Tarawally
16.30 uur Einde programma en start netwerkborrel
Plenair
Dagvoorzitter: Milouska Meulens
Handen op elkaar voor de dagvoorzitter van Bibliotheekplaza 2024: Milouska Meulens! Deze veelzijdige radio- en tv-presentatrice was te horen op Omroep ZWART met ‘De Nacht is ZWART’ op NPO Radio 1. We kennen haar ook als presentatrice van het natuurprogramma ‘Vroege Vogels’, waar ze ons oog leerde hebben voor al het moois in de wereld, en ze was bijna vijftien jaar één van de gezichten van het Jeugdjournaal. In 2021 debuteerde Milouska als schrijver van het kinderboek ‘Elin’, gevolgd door de boeken ‘Mondi’ en ‘Er was ook eens’, en de roman ‘Moederland’. Milouska gaat ons met aandacht en warmte de dag door leiden. Zodat we als WIJ de dag af kunnen sluiten.
Esther van Fenema
Esther van Fenema, psychiater, columnist en schrijver, is de eerste keynote van de dag. In Nederland zijn we in korte tijd minder religieus geworden. Mede hierdoor is er meer nadruk op het individu komen te staan. Deze nadruk op het individu zorgde ook voor een leegte in ons leven en in de maatschappij, zonder een verbindend verhaal of zingeving. Esther van Fenema wijst op de psychische problemen die hieruit voortkomen en zegt dat we deze leegte proberen te vullen door veel te consumeren, wat de leegte juist groter maakt. Iedereen heeft zijn of haar eigen waarheid, en we voelen ons alleen nog verbonden binnen onze eigen ‘bubbel’. We stemmen op partijen die onze eigen belangen verdedigen en zijn solidair met mensen die op ons lijken. Van Fenema stelt een scherpe diagnose om uiteindelijk met elkaar op zoek te gaan naar ‘de behandeling’. Wat hebben we nodig om elkaar weer te vinden?
Floor Ziegler en Teun Gautier
Visionaire krachten Floor Ziegler, met haar achtergrond in klassieke muziek, en Teun Gautier, een doorgewinterde uitgever, vormen samen een dynamisch duo dat zich richt op het versterken van de verbinding tussen de leefwereld en de systeemwereld. Hun missie is het bevorderen van echte maatschappelijke betrokkenheid en het overbruggen van de kloof tussen systemen en de mensen die erin leven. Dit doen zij door innovatieve samenwerkingsmodellen en mens-tot-mens ontmoetingen.
Tijdens hun lezing op Bibliotheekplaza delen Floor en Teun hun inzichten over de opkomst van de bottom-up beweging; een benadering waarbij initiatieven, veranderingen en beslissingen vanuit de basis van de gemeenschap of organisatie komen. Maar ook over het opbouwen van krachtige organisaties en hun praktijkervaringen met het creëren van gemeenschapsruimten, huizen voor Stadmakers, en broedplaatsen voor creatievelingen.
Zij zijn ook de auteurs van het inspirerende boek ‘Een wereld van gemeenschappen’. In dit boek nemen zij de lezer mee op een reis door dorpen en steden waar bewoners samenwerken om hun omgeving mooier en duurzamer te maken. Het boek mondt uit in een landelijk manifest, dat laat zien hoe een wereld gebaseerd op gelijkwaardigheid en partnerschap werkelijkheid kan worden.
Babah Tarawally
Als afsluiting van de dag vertelt Babah Tarawally zijn persoonlijke verhaal. Babah is schrijver, journalist en columnist bij Trouw. Geboren in Sierra Leone en gevlucht vanwege oorlogsgeweld, danst hij nu tussen verschillende culturen en noemt zichzelf een zebra en levenskunstenaar. Waar in Afrika de gemeenschap belangrijk is, staat in Nederland het individu centraal. Babah brengt beide benaderingen met elkaar in gesprek. “Het gemeenschappelijke en hogere belang boven het individuele belang is iets wat de mensheid nodig heeft.” Met de Ubuntu Society streeft hij naar eenheid door diverse gedachten te verbinden en gemeenschappelijke waarden te bevorderen. Tijdens zijn zevenjarige asielprocedure schreef hij “De god met de blauwe ogen” en later verscheen onder meer “Gevangen in zwart wit denken”. Zijn nieuwste boek, “De getemde man” (2023), confronteert ideeën over mannelijkheid uit Sierra Leone met westerse opvattingen. In zijn boeken maakt Babah gebruik van de Afrikaanse filosofie van Ubuntu; Ik ben omdat wij zijn.
Uitreiking Beste Bibliotheek en NBD Biblion Jeugdspecialist van het jaar
De uitreiking van NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar & de Beste Bibliotheek van het Jaar vindt ook dit jaar plaats tijdens Bibliotheekplaza.
De prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is een samenwerking tussen Bibliotheekblad, CPNB en NBD Biblion. De prijs voor Beste Bibliotheek wordt uitgereikt door Bibliotheekblad in samenwerking met NBD Biblion.
De bibliotheken die meedingen naar de titel Beste Bibliotheek zijn:
- Bibliotheek Deurne (onderdeel van de Bibliotheek Helmond-Peel)
- Bibliotheek Oude Raadhuis in Oud-Beijerland (onderdeel van de Bibliotheek Hoeksche Waard)
- Bibliotheek Marum (onderdeel van Biblionet Groningen)
- Bibliotheek Roden Centraal (onderdeel van Bind Bibliotheken)
- Bibliotheek Raalte (onderdeel van Bibliotheek Salland)
De drie genomineerde jeugdspecialisten worden in oktober bekendgemaakt door NBD Biblion.
Lees meer over de Beste Bibliotheek en de prijs voor Beste Jeugdspecialist
Deelsessies
Co-creatie workshops van Anne Ligtenberg
In een serie interactieve co-creatie workshops verkennen we het thema “ik en jij komen verder als wij” en brengen we visueel in kaart wie de “wij” van de bibliotheek vormen. Anne Ligtenberg, eigenaar en hoofdontwerper van Bureau AM, is een Social Designer die zich richt op het terugbrengen van de menselijke maat binnen abstracte systemen. Door haar empathische ontwerpbenadering maakt ze complexe informatie inzichtelijk en toegankelijk, zodat iedereen vanuit gelijkwaardigheid in gesprek kan gaan. De sessies draaien om maatschappelijke betrokkenheid en visueel denken. We kijken naar zowel medewerkers als bezoekers: wie zijn ze, wat komen ze halen, en wat kunnen ze brengen? Samen creëren we gedurende de dag een groeiend visueel werk dat laat zien hoe divers de bibliotheekgemeenschap is. Doe mee en ontdek hoe jouw input bijdraagt aan het bouwen van een inclusieve bibliotheekgemeenschap, waarin iedereen meedoet!
Polarisatiespel Polaris
Klaar voor een energieke duik in de complexe wereld van polarisatie? Esther Verhamme (ontwerp, onderzoek en storytelling) en Jennifer van Exel, (veranderkundige en ontwerper van serious games) bundelen hun krachten als BCommon. Zij hebben hun diepgaande kennis gebruikt om de dynamiek van polarisatie van dichtbij te onderzoeken. Het resultaat? De fascinerende serious game Polaris!
In dit interactieve avontuur reizen we af naar de stad Polaris, waar een boeiend dilemma centraal staat: het collectieve belang versus het individuele belang. Tijdens deze meeslepende sessie duiken we samen in het wij-zij denken en onderzoeken we de invloed van polarisatie op onze samenleving. Hoe kunnen bibliotheken helpen om polarisatie tegen te gaan? Door verschillende wijkperspectieven te verkennen, ga je naar huis met praktische technieken om polarisatie doeltreffend aan te pakken. Grijp deze kans om jouw bibliotheek te transformeren in een bruisende hub van verbinding.
Milouska Meulens in gesprek met Reza Kartosen-Wong
In een gesprek tussen Reza Kartosen-Wong (mediawetenschapper, voormalig columnist voor Het Parool, columnist bij het radioprogramma Met Mandy! van Omroep Zwart en schrijver van inclusieve kinderboeken) en dagvoorzitter Milouska Meukens gaan zij dieper op de noodzaak van inclusie en diversiteit in de populaire cultuur. Reza, docent aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in mediacultuur en diversiteit, belicht hoe media de identiteit en het burgerschap van jonge Aziatische Nederlanders beïnvloeden. Zijn onderzoek benadrukt dat veel van deze jongeren zich onvoldoende gerepresenteerd voelen in de Nederlandse media. Reza pleit daarom voor meer zichtbaarheid en inclusiviteit, essentieel voor sociale cohesie en het gevoel van erbij horen in een diverse samenleving. Hij gebruikt zijn platform en boeken, zoals ‘Waar is mijn Noedelsoep?!?’ en ‘Heb.schaafijs.nodig!!!’, om inclusieve verhalen te delen die bijdragen aan een samenleving waar iedereen zich thuis voelt. Tijdens dit vraaggesprek ontdek je hoe we samen kunnen werken aan een inclusieve toekomst!
Een wereld in balans met de natuur – Mark Aink
Hoe mooi zou een wereld zijn waarin economie samenwerkt met de natuur in plaats van haar uit te putten? Hierover gaat deze deelsessie van Mark Aink. Hij is medeoprichter van Decade of Action, een initiatief dat zich inzet voor een wereld in balans met de natuur. Aink vertelt dat de huidige crises, zoals de klimaat- en stikstofcrisis, symptomen zijn van een dieper probleem: een “verbindingscrisis” tussen mens en natuur. Aink gelooft dat de transitie alleen succesvol kan zijn als verschillende partijen – bedrijven, burgers, overheden, activisten en wetenschappers – samenwerken. Hij pleit voor een nieuw, aantrekkelijk systeem naast het bestaande, in plaats van het huidige systeem te proberen te corrigeren. De beweging “We Are The ReGeneration” speelt hierin een cruciale rol, door verhalen te vertellen die inspireren tot verandering.
Generatiediversiteit – Daniëlle Schreurs
Van boomer tot zoomer: inzicht in de mindset van álle generaties
Daniëlle Schreurs, oprichter en trendwatcher, nodigt je uit voor een boeiende workshop waarin ze de verschillen tussen Babyboomers, Generatie X, Y, en Z belicht. Omdat elke generatie opgroeit in een andere tijdgeest, verschillen de opvattingen over werken en leren. Dat geldt ook voor de nieuwe generatie medewerkers, waar oudere generaties weer aan moeten wennen. Door de geschiedenis in te duiken, begrijpen we waarom deze opvattingen verschillen. Dit creëert begrip voor elkaars werkhouding en verbetert de samenwerking tussen generaties in je werk. Doe mee en ontdek hoe jouw bibliotheek kan profiteren van generatiediversiteit.
Eenzaamheid onder jongeren – Jolanda van Gerwe
Eenzaamheid onder jongeren is een groeiend en alarmerend probleem in onze samenleving. Gelukkig is er hoop dankzij Jolanda van Gerwe, een bevlogen pedagoog, die een succesvolle landelijke aanpak heeft ontwikkeld die de mentale gezondheid van jongeren versterkt.” In 2018 zette ze de innovatieve Stichting Join Us op, een initiatief dat jongeren tussen de 12 en 30 jaar helpt om hun sociale vaardigheden te verbeteren en nieuwe, waardevolle contacten te leggen.
Jolanda deelt haar inspirerende aanpak tegen eenzaamheid, een methode die ze met zorg heeft ontwikkeld in nauwe samenwerking met jongeren, jongerenwerkers, beleidsmakers en wetenschappers. Dit innovatieve programma wordt inmiddels ingezet door meer dan 83 gemeenten om de persoonlijke en sociale gezondheid van jongeren te bevorderen en eenzaamheid effectief te bestrijden. Laat je meeslepen door het verhaal van Jolanda en ontdek hoe haar passie en expertise een wereld van verschil maken voor eenzame jongeren in Nederland.
WIJ start met het IK – Jill Pisters
Jill Pisters, eigenaar van ‘Stemgeving’ (coaching- en trainingsbureau voor verandering, diversiteit en ontwikkeling) stelt dat WIJ begint met IK. In deze workshop ontdek je hoe verandering en co-creatie beginnen bij persoonlijke betrokkenheid. Door je innerlijke drijfveren te onderzoeken en je bewust te worden van je verschillende interne stemmen, ontdek je jouw motor. Vervolgens ga je op zoek naar de drijfveren van anderen door het stellen van goede vragen. Door vragen te stellen vanuit een socratische gesprekshouding en verschillende standpunten in te nemen, ontdek je diverse perspectieven en onthul je verborgen motieven en waarden. Zo maak je verbinding met de ander en bevorder je begrip en samenwerking. Laat je inspireren om deze kennis en vaardigheden toe te passen in je werk en bij te dragen aan een inclusieve en verbindende omgeving.
Rondleiding culturele knooppunt Amare
Nieuwsgierig naar het inspirerende culturele knooppunt dat Amare is? Ga mee met de rondleiding in de locatie van Bibliotheekplaza dit jaar! Het iconische gebouw is de thuisbasis van 4 toonaangevende organisaties: het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en Stichting Amare (voorheen het Zuiderstrandtheater). Amare is het huis voor cultuur, educatie, evenementen en ontmoeting. Er is hier van alles te zien, doen en voelen. Ontdek het indrukwekkende gebouw en de verhalen die erin schuilen. Leer niet alleen over de architectonische hoogstandjes van Amare, maar ook over de ‘Open Amare’-visie en hoe deze tot uiting komt in de programmering. Tijdens de rondleiding nemen de gidsen, die het gebouw door en door kennen, je op interactieve wijze mee langs alle verborgen plekjes en bijzondere ruimtes.