Leerteams Educatie: uitwisseling kennis en ervaring

Project Educatie Collectie Primair onderwijs
Gepubliceerd op 19 november 2024

Samen leer je meer. Daarom faciliteert Probiblio ook in 2025 zelfsturende leerteams op verschillende onderwerpen en doelgroepen om kennis uit te wisselen. We komen regelmatig samen, bezoeken een bijeenkomst, nodigen een spreker uit of bestuderen literatuur. Samen bouwen we aan verbetering! 

Doorlooptijd:
Looptijd van januari tot december 2025
Locatie:
In overleg
Tijdsinvestering:
60 uur per deelnemer
Kosten:
99 euro (dit wordt volledig geïnvesteerd in het leerteam)
Aantal deelnemers:
6 tot 10 deelnemers per leerteam
Deadline:
1 januari 2025

Een leerteam is een vaste groep bibliotheekprofessionals van diverse bibliotheken, die met een gekozen thema aan de slag gaan, samen leren en richting bepalen en begeleiding krijgen op proces en inhoud. De deelnemers committeren zich voor minimaal 1 jaar. In dat jaar zijn er ca. 5 sessies waarin het leerteam bij elkaar komt. Tussen die sessies wordt er ook inzet gevraagd. Het hoofdthema loopt als rode draad door alle sessies. De inhoud van de sessies wordt echter bepaald door de groep en de bij aanvang geformuleerde (persoonlijke) leerdoelen. 

Er kan ingeschreven worden op onderstaande thema’s. Klik op een thema om meer informatie te lezen. Graag jouw gekozen thema aangeven bij inschrijving.

Ouders zijn belangrijke spelers bij het leerproces van hun kinderen. Dit geldt ook voor de taal- en leesomgeving thuis. Wanneer ouders zorgen voor een taalrijke thuisomgeving wordt de kans dat kinderen goede leesvaardigheid en leesmotivatie ontwikkelen groter. Binnen het leerteam thuisbetrokkenheid gaan we onderzoeken hoe je ouders het best kunt ondersteunen in hun rol als lees- en taalopvoeder.  

Meer dan 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn opgegroeid met een andere taal naast het Nederlands. In Nederland heeft 27% van de kinderen op de basisschool en 25% van de kinderen in het voorgezet onderwijs een meertalige achtergrond. Grote kans dus, dat er in jouw (school)bibliotheek ook kinderen komen voor wie dit geldt. In Nederland is nog altijd de eentalige aanpak de norm, terwijl de voordelen van het inzetten van de moedertaal veelvuldig zijn bewezen. In dit leerteam onderzoeken we hoe je de kansen voor meertaligheid het beste kunt benutten.  

Literaire competentie verwijst naar het vermogen om literaire teksten te begrijpen, te interpreteren en te waarderen. Dit omvat een breed scala aan lees- en interpretatievaardigheden, zoals tekstbegrip, analytisch inzicht, interpretatie, waardering en creatief denken. 

Met andere woorden: het gaat niet alleen om het begrijpen van een tekst, maar ook om het doordringen in de diepere lagen van betekenis en waarde. Als educatiespecialisten willen wij deze vaardigheid bij leerkrachten versterken, zodat zij hun leerlingen kunnen inspireren om ook zelf literair vaardig te worden. 

Ben je betrokken bij de bouwsteen ‘Collectie’ binnen de Bibliotheek op school? Meld je aan voor dit leerteam en ontdek hoe je het aanschafproces optimaal organiseert, collectiekennis met elkaar deelt en samen met de school het maximale uit de collectie haalt. We gaan in op praktische vragen zoals: hoe voorkom je dubbel werk? Welke kennis deel je met de school? En hoe blijf je elkaar inspireren? Samen vinden we antwoorden en zorgen we voor een sterke, toekomstbestendige collectie. 

Recente ICILS-resultaten tonen aan dat veel Nederlandse leerlingen moeite hebben met online-informatievaardigheden en computergebruik, waardoor ze onder het basisniveau digitale geletterdheid blijven. De roep om goed onderwijs op dit vlak groeit, en als leesmediaconsulent of educatiespecialist kun jij hierin een belangrijke rol spelen. 

 

In dit leerteam ontdek je hoe je digitale geletterdheid en taalvaardigheid kunt combineren. We onderzoeken vragen als: “Hoe integreer je digitale vaardigheden in je taalprogramma?” en “Hoe gebruik je fictie om leerlingen mediabewust informatie te laten verwerken?”   

Dit jaar het leerteam vo/ pro als thema de helpende volwassenen. In de ‘Vertel eens..” aanpak van Aiden Chambers staat de helpende volwassene centraal. Dit is volgens hem de spil tot het ontwikkelen van lezers. Maar wat maakt iemand tot een goede helpende volwassene? Ben je dit zelf al, en hoe kun je docenten in het vo en pro hierbij ondersteunen? In 2025 gaan we deze vragen samen onderzoeken en helpen we elkaar om antwoorden te vinden.  

Ontdek samen met andere leesmediaconsulenten en educatief specialisten hoe de samenwerking met het mbo het best vormgegeven kan worden. De basis is hierbij de bouwstenen de Bibliotheek op school mbo. De leervraag van jou als deelnemer staat centraal. Mogelijke onderwerpen kunnen zijn: 

  • hoe je docenten van andere vakken (zoals burgerschap of praktijkvakken) betrekt, 
  • welke activiteiten op het gebied van leesbevordering en digitale geletterdheid het verschil maken, 
  • hoe je omgaat met de verschillende opleidingsdoelen (opleiden tot een vak, tot burger, voor vervolgstudie en/of als toekomstig leesbevorderaar) of, 
  • welke stappen je kunt zetten om jouw samenwerking uit te breiden binnen een grote organisatie als een ROC.

Goed onderwijs begint met het ondersteunen en versterken van nieuwe generaties leraren. Bibliotheken kunnen hierbij een belangrijke partner zijn voor PABO’s, vooral als het gaat om jeugdliteratuur en leesbevordering.  

 

In het leerteam PABO verkennen we samen vragen zoals: Hoe kunnen bibliotheken en PABO’s elkaar versterken? Welke wetenschappelijke inzichten zijn er over de rol van leesonderwijs binnen de opleiding? En hoe vertalen we deze kennis naar praktische acties die impact hebben?  

Voor wie?

Educatiespecialisten (van leesmediaconsulent tot manager) primair- en voortgezet onderwijs, mbo en kinderopvang. Voor bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland.

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!