Recent onderzoek: Scholieren scoren onder basisniveau digitale geletterdheid
Uit recent onderzoek van International Computer and Information Literacy Study (ICILS) blijkt dat Nederlandse leerlingen moeite hebben om de betrouwbaarheid van digitale informatie te beoordelen. Ook bezitten ze slechts basale vaardigheden om met computers om te gaan.
ICLS onderzoekt elke 5 jaar de digitale geletterdheid van jongeren wereldwijd. Aan het onderzoek werkten 47 Nederlandse middelbare scholen mee, met 1.288 leerlingen, 300 leraren, 31 schoolleiders en 32 ICT-coördinatoren. Deze data werden onderzocht en vergeleken met de resultaten van 34 andere landen.
Onvoldoende ontwikkeld
De resultaten laten zien dat Nederlandse leerlingen gemiddeld onder het basisniveau presteren op het gebied van Computer- en informatiegeletterdheid. Dit onderdeel van digitale geletterdheid, waar ook mediawijsheid onder valt, is bij veel Nederlandse leerlingen onvoldoende ontwikkeld. Een aanzienlijk aantal mist de essentiële vaardigheden om digitale informatie kritisch te beoordelen en te verwerken. Daarnaast beschikken veel leerlingen slechts over minimale computervaardigheden: 1 op de 3 leerlingen heeft moeite met het effectief bedienen van een computer.
Daarnaast wordt in het onderzoek vermeld dat ‘hoewel schoolleiders het belang van digitale geletterdheid onderstrepen, hier in de les relatief weinig aandacht aan wordt besteed.’
Lees het hele rapport
Een mooi aanknopingspunt voor bibliotheken! Samen met de SLO Kerndoelen vormen deze onderzoeksresultaten een goede basis om eens met scholen en schoolleiders in je werkgebied om tafel te gaan zitten.
Wil je graag meer lezen over het onderzoek? Lees de onderzoeksresultaten en het rapport >
Ben je nog zoekende naar hoe je de samenwerking met scholen op het gebied van digitale geletterdheid vorm moet geven? Neem dan contact met ons op en wie weet komen we wel bij en met jou het SLO Visiespel spelen!