Terugblik: acht maanden aan de slag als leesconsulent bij Bibliotheek Rotterdam
Ik ging als onderdeel van mijn traineeship acht maanden aan de slag als leesconsulent bij Bibliotheek Rotterdam. In dit blog vertel ik je er alles over én geef ik heel veel boekentips!
Acht maanden geleden was ik op zoek naar een nieuw avontuur. Tijdens eerdere bezoeken aan Bibliotheek Rotterdam was er iets gaan kriebelen; ik werd gepakt door de levendigheid, frisse blikken en schat aan cultuur, historie en passie die ik daar zag. Toen bleek dat hier voor acht maanden een leesconsulent nodig was voor acht basisscholen, klonk dat als een perfecte tweede opdracht voor mijn traineeship bij Probiblio. Dagelijks bezig zijn met leesplezier, jeugdliteratuur en kinderen – dat klonk simpelweg als een feestje. Vanaf dat moment ging het allemaal erg snel. Voor ik het wist woonde ik opeens in een nieuwe, bruisende stad waar ik nog niemand kende.
Intens
De eerste tijd bij een nieuwe organisatie én in een nieuw huis is behoorlijk intens. Gelukkig kreeg ik vanaf het begin al veel energie van het samenwerken met scholen, het staan voor de klas en het warme welkom van mijn nieuwe collega’s. Het verbaast me elke keer hoeveel je in een opdracht van acht maanden kan leren en meemaken. Als leesconsulent ging ik in gesprek met scholen en ontwikkelde ik mijn eigen lessen in de vorm van boekpromotie, theaterlezen, creatief schrijven, groepsbezoeken in de bieb, interactief voorlezen, of een workshop voor leerkrachten. Afwisselend werk dus, waarbij ik sociaal en creatief uit werd gedaagd. Daar heb ik veel voldoening uitgehaald.
Inspiratie
Om mezelf zo goed mogelijk te wapenen met kennis volgde ik extra workshops over interactief voorlezen, rijke teksten en young adult literatuur. Daarnaast ging ik aan de gang met mijn communicatieve vaardigheden door het volgen van de training van uitvoerder naar gesprekspartner. Ook probeerde ik mijn inspiratie aan alle kanten te verspreiden door bijvoorbeeld het organiseren van een inspiratiebijeenkomst voor leerkrachten ter voorbereiding van de Kinderboekenweek met mijn collega’s, mee te lopen in de Klimaatmars met een andere bibliotheekcollega’s en door vrijwilliger te zijn bij het gigantische internationale bibliothekencongres de IFLA.
Dát ene boek
Wat voor mij het allerbelangrijkste was de afgelopen tijd is om kinderen en leerkrachten te zien, te horen en samen op zoek te gaan naar dat ene speciale boek om hun leeshonger aan te wakkeren, waarna er hopelijk nog ontelbaar vele mogen volgen. Leesplezier is voor mij één van de beste cadeautjes die je een kind kan geven, waanzinnig mooi om daar een rol in te kunnen spelen.
Knuffels
Ik kijk terug met een enorm warm gevoel als ik denk aan mijn betrokken collega’s, de nieuwsgierige schakelklassen die bijna in mijn boek kropen, de grappige vragen en spontane knuffels van de kleuters en de verraste reactie van een leerkracht van groep 8 die vertelde haar klas nog nooit zo lief en serieus te hebben gezien wanneer er iemand anders voor de klas stond. Dat ga ik allemaal vreselijk missen. Ik zal zeker nog vaak terugdenken aan deze tijd, of zoals één van de kleuters die ik voorlas trots aan haar moeder en mijn collega vertelde: ‘Het ging heel goed, ze kende alle letters!’.
Mijn kinderboekentips:
Groep 1 & 2 – Pokko heeft een trommel – Mathhew Forsythe
Dit prentenboek over muziek en eigenzinnigheid is niet alleen prachtig geïllustreerd, maar heeft ook een perfecte balans tussen humor en drama.
Groep 3 – Haren vol banaan (vieze liedjes en stoute versjes) – Erik van Os
Grappige, speelse gedichtjes en liedjes over een haai als huisdier of knuffels opmaken met je moeders lipstift.
Groep 4 –Keizer Ei – Karst-Janneke Rogaar
Een heel origineel boek waarin je alle woorden met de korte ei kan vinden, een handig ezelsbruggetje dus en een heel bizar verhaal vol nieuwe woorden.
Groep 5 – Mus en Kapitein Kwaadbaard – Kevin Hassing
Pirates of the Caribbean maar dan voor kinderen, een boek met personages om van te houden, humor en meer dan genoeg spanning.
Groep 6 – Homme en het noodgeval – Annejan Mieras
Moet je voorstellen dat het raarste meisje uit de klas opeens tijdelijk bij jou komt wonen… dat gebeurt dus bij Homme. Het leuke aan dit boek is dat het veel gesprekstof en discussies zal opleveren. Het is verder een beetje grappig en een beetje zielig en er staan een aantal korte gedichtjes in.
Groep 7 – Coraline – Neil Gaiman
Dit is een sprookjesachtig griezelig boek, een soort moderne Alice en Wonderland maar dan een stukje enger. Alleen voor klassen die houden van een meeslepend boek waar je stiekem de rillingen van krijgt.
Groep 8 – Briefjes voor Pelle – Marlies Slegers
Pelle is zijn vader verloren. Toch speelt zijn vader een hele grote rol in zijn leven, ook omdat hij hem een schoenendoos met mysterieuze briefjes heeft nagelaten waar allemaal vreemde opdrachten in staan. Dit boek vond ik ontzettend ontroerend, ik heb hardop gelachen maar ook een traantje weggepinkt.
Schakelklassen
Onderbouw: Bas en Daan graven een gat – Mac Barnett (en alle andere boeken van Mac Barnett)
Een grappig voorleesboek dat ook zonder dat je de tekst helemaal begrijpt erg leuk is.
Bovenbouw: Kinderen van ver – Martine Letterie
Dit boek vertelt op realistische wijze het verhaal van kinderen die naar Nederland gevlucht zijn. Aangrijpend, actueel en voor kinderen uit een schakelklas soms herkenbaar.
Extra tips:
Meertalige voorleesboekjes voor kinderen, waarin het Nederlands op een gelijkwaardige manier met de thuistaal wordt gecombineerd.
Leesboeken die niet kinderachtig zijn qua onderwerp, maar wel eenvoudiger qua taal.