Terugblik try-outtraject: Experimenteren met mediawijsheid en informatievaardigheden  

Blog Educatie Primair onderwijs
Gepubliceerd op 16 februari 2024

Door Aniek van Son

Veel bibliotheken vinden het belangrijk om een rol te spelen in het bevorderen van mediawijsheid en het verbeteren van informatievaardigheden bij kinderen. In 2023 lanceerde Probiblio het try-outtraject, een manier om te onderzoeken hoe bibliotheken leerdoelen op dit gebied op een aantrekkelijke manier kunnen aanbieden. In deze blog vertel ik je meer over dit traject en waar de deelnemende bibliotheken mee aan de slag zijn gegaan.

Er werden in 2023 meerdere bijeenkomsten georganiseerd waar de deelnemende bibliotheken hun kennis en ervaringen deelden. Naast het delen van kennis en ervaring werden de momenten ook gebruikt om te sparren met andere bibliotheken:  

Karina, Bibliotheek Hoeksche Waard: “Ik ben nieuw bij bibliotheek Hoeksche Waard en in de sector. Het is heel erg fijn om als nieuweling tijdens dit project kennis te maken met collega’s die al langer meedraaien. Ik kan me aan hen optrekken en zij inspireren mij.”

Jackie van Bibliotheek Gouda: “Het is heel fijn om met bibliotheken om tafel te zitten en de vraag te stellen: ’waar zijn jullie mee bezig?’ Het traject laat je kritisch kijken en is een stok achter de deur.”

Focuspunten van deelnemende bibliotheken 

Afgelopen december werd het try-outtraject afgerond. Lees hieronder waar elke bibliotheek zich op focuste. 

Bibliotheek Bollenstreek  

Bibliotheek Bollenstreek inventariseerde bestaand lesmateriaal voor ICT-basisvaardigheden en informatievaardigheden. Vanuit het gemaakte overzicht werd een top drie samengesteld die vervolgens werd getest tijdens een pilot.  

Bibliotheek de Groene Venen 

Bibliotheek de Groene Venen inventariseerde bestaand lesmateriaal op het gebied van mediawijsheid en informatievaardigheden. Ook hier werden de geselecteerde lessen getest tijdens een pilot. Bibliotheek de Groene Venen en Bibliotheek Bollenstreek wisselden onderling bevindingen uit.  

Bibliotheek Gouda  

Bij Bibliotheek Gouda werd de keuze gemaakt te onderzoeken of de al bestaande les De kunst van het kopiëren uitgebreid kon worden met een opdracht met het platform ChatGPT. Het uitzetten van de les gebeurt in 2024. 

Vervolg in 2024 

In 2024 staat er een vervolg op de agenda onder de titel Leerteams. Een leerteam is een vaste groep bibliotheekprofessionals van diverse bibliotheken, die met een gekozen thema aan de slag gaan, samen leren en richting bepalen en begeleiding krijgen op proces en inhoud. De eerste sessie van het leerteam Taal & Digitaal start op 6 maart.