Terugblik webinar Digitale Toegankelijkheid

Blog Marketing
Gepubliceerd op 30 november 2023

Door Monique van der Loo

Op 31 oktober 2022 vond het webinar Digitale Toegankelijkheid plaats. Het twee uur durende webinar bood inzicht in het brede onderwerp dat digitale toegankelijkheid is. Twee experts, Jules Ernst en Tom Hessels, deelden hun expertise. Zij bespraken onder andere wat digitale toegankelijkheid betekent voor bibliotheken in de toekomst en welke stappen er nu alvast gezet kunnen worden.

Het doel van het webinar was om bibliotheken kennis te laten maken met digitale toegankelijkheid en bewustwording te creëren. Vanuit allerlei hoeken waren er deelnemers van bibliotheken aanwezig om meer te leren over het onderwerp en de rol die de bibliotheek hierbij speelt. Hieronder vind je een korte samenvatting van de inhoud van het webinar.

Bewustwording digitale toegankelijkheid

Jules Ernst: digitale toegankelijkheid expert, onderzoeker en adviseur

Jules Ernst nam ons mee in wat digitale toegankelijkheid precies inhoudt: het gaat er onder andere om dat iedereen gebruik kan maken van de mogelijkheden die digitale diensten bieden. De ambitie van bibliotheken is om niemand uit te sluiten en daarom is het belangrijk om te werken  aan de digitale toegankelijkheid. Het wordt daarnaast verplicht gesteld door de wet, dus ook bibliotheken zijn verplicht hieraan te voldoen.

Jules vertelde dat de focus van digitale toegankelijkheid vaak ligt bij mensen met een permanente beperking, zoals mensen die blind of doof zijn, of iemand die in een rolstoel zit. Maar het is juist belangrijk om de groep mensen met een tijdelijke of situationele beperking hier ook in mee te nemen. Bijvoorbeeld: de omroep op het perron niet goed kunnen horen vanwege een voorbijrazende trein, een melding op je mobiel niet kunnen wegklikken vanwege een grotere tekstgrootte of op je laptop werken in de trein en daarom geen geluid kunnen afspelen.

Tom Hessels: ervaringsdeskundige

Ervaringsdeskundige Tom Hessels vertelde open over zijn visuele beperking (hij is blind) en hoe dit zijn dagelijks leven en keuzes beïnvloedt tijdens het gebruik van digitale diensten. Tom liet zien hoe hij voorleessoftware gebruikt om het internet te gebruiken en hoeveel geduld je daar soms bij nodig hebt. Dit toonde aan hoe belangrijk het is om correcte kaders bij Google resultaten ingesteld te hebben. Ook liet hij zien hoe menu’s op websites en regels bij formulieren vaak niet goed afgesteld zijn voor voorleessoftware. Tijdens zijn demonstratie werd duidelijk hoe gemakkelijk kleine foutjes in instellingen, de hele navigatie van een website in de war gooien.

Zelf ervaren

Tijdens het webinar gingen de deelnemers ook zelf aan de slag om je zonder muis in te schrijven voor de eigen nieuwsbrief van de bibliotheek. Door de oefening ervaar je hoe lastig het is om een website met enkel een toetsenbord te navigeren en hoe frustrerend dit kan zijn als er iets niet goed werkt. Slechts de helft van de deelnemers lukte het om zich in te schrijven. Dit komt onder andere doordat je niet verder kwam in het formulier of geen bevestiging kreeg na het klikken op ‘versturen’. Tip: probeer het ook eens voor jouw nieuwsbrief!

Een mooie eerste stap

Het webinar was een eerste verkennende stap in het brede onderwerp dat digitale toegankelijkheid is. Probiblio wil volgend jaar de volgende stappen zetten in samenwerking met de KB, VOB en de bibliotheken om ervoor te zorgen dat we met z’n allen digitaal toegankelijker kunnen worden. Houd onze nieuwsbrieven dus in de gaten voor meer informatie.

Kon je niet aanwezig zijn bij het webinar maar heb je wel interesse in het onderwerp digitale toegankelijkheid? Kijk dan het webinar dan hier terug:

Aan de slag met Digitale Toegankelijkheid?
Wil je gelijk aan de slag met Digitale Toegankelijkheid? Download dan ons startdocument. Kies voor PDF of de online toegankelijke EPUB (het kan zijn dat je hier eerst software voor moet downloaden. Google op ‘software epub’ (link opent in nieuw venster)).

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!