Tips voor instroom, doorstroom en uitstroom
Bij de in-, door- en uitstroom van (vrijwillige) medewerkers komt veel kijken. Bijvoorbeeld werving en selectie en ontwikkeling van medewerkers. Met deze tips van binnen en buiten de bibliotheekbranche ben je toekomstbestendig in een tijd van een krappe arbeidsmarkt.
Tips voor instroom
Instroom gaat over het zoeken, vinden en binden van nieuwe medewerkers. Daarnaast gaat instroom over inwerktrajecten, het overbrengen van jouw organisatiecultuur en een bewustzijn van generatiekenmerken.
- Start met anders werven en selecteren om de krappe arbeidsmark te lijf te gaan. Probiblio schreef er een blog over
- Zet nieuwe verwervingtechnieken in. Lees de 34 oplossingen van het UWV
- Stap over op skillsbased werven en selecteren, met minder nadruk op cv’s en diploma’s, om sneller een match te vinden tussen de organisatie en werkzoekenden. Lees het artikel van Pernu.nl of beluister de podcast van TNO.
- Zorg voor een goed inwerktraject voor nieuwe medewerkers. Lees het artikel op Personeelsman.nl over de voorbereiding, het inwerktraject en de evaluatie.
- Er komt veel kijken bij het werven en selecteren van een nieuwe medewerker. Probiblio heeft een overzicht ontwikkeld, waarbij alle stappen en rollen in het proces zijn uitgeschreven. Zo weet je precies wat je wanneer moet doen en wie verantwoordelijk is voor welke stap. Bekijk het stroomschema.
- Bekijk de inspiratievideo van Bibliotheek Zuid-Kennemerland.
Praktijkvoorbeeld Westfriese bibliotheken: Open sollicitatieavond
De Stichting Westfriese Bibliotheken organiseerde, naast hun online geplaatste vacatures, een open sollicitatieavond. De belangstelling was groot, de avond werd door 65 geïnteresseerden bezocht. Tijdens deze avond gaven medewerkers van de bibliotheek uitgebreid informatie over de vijf verschillende openstaande vacatures. De informatieve en interactieve avond was een groot succes, wat ook tot uitdrukking kwam in de 86 ingestuurde sollicitaties.
Praktijkvoorbeeld Bibliotheek Oostland en CulturA & Zo: Laagdrempelige vacaturemiddag
Bibliotheek Oostland en CulturA & Zo organiseerden een informele, laagdrempelige vacaturemiddag waar zo’n 40 geïnteresseerden op af kwamen. Men kreeg informatie over de verschillende vacatures en door het bezoek aan de bibliotheek en gesprekken met potentiële toekomstige collega’s konden zij de sfeer in de organisatie proeven. Het grootste voordeel voor de deelnemers was dat ze in één middag een breder beeld van de organisatie en activiteiten kregen. Voor de organisatie was het daarnaast efficiënt om in een paar uur tijd een grote groep mensen te kunnen spreken. Ze hebben alle vacatures, en zelfs nog een latere vacature, met de kandidaten kunnen vullen. Het was een zeer geslaagde middag en zeker een aanbeveling!
Tips voor doorstroom
Bij doorstroom staan met name de ontwikkeling en motivatie van de huidige medewerker centraal. Wat motiveert je medewerkers, waar zijn zij goed in, welke gesprekken voer je en wat zijn de mogelijke ontwikkelpaden die zij kunnen bewandelen?
- Wees op de hoogte van de laatste wetgeving op het gebied van scholing. Zoals dat kosten voor noodzakelijke scholing niet meer verhaald mogen worden op de medewerker en een medewerker deze scholing onder werktijd kan volgen. Lees de richtlijn Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden op Rijksoverheid.nl
- Richt de werkomgeving in zodat leren en ontwikkelen centraal staat. Dit artikel geeft inzicht in het thema ontwikkeling van medewerkers en praktische tips.
- Zorg voor behoud van talent en voorkom uitstroom. Dit artikel op Werv-en.nl schetst trends en geeft tips
- Besteed aandacht aan de ontwikkeling van medewerkers. Op BibliotheekWerk.nl vind je verschillende activiteiten op het gebied van strategisch personeelsbeleid. Of lees het het online magazine over strategisch personeelsbeleid van BibliotheekWerk met interviews en handige tools.
Tips voor uitstroom
Op een gegeven moment verlaten medewerkers de organisatie, zeker als deze een pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Bij uitstroom is het daarom belangrijk om te bedenken hoe jullie als organisatie om willen gaan met bijvoorbeeld het aangehaakt houden van medewerkers op leeftijd, kennisoverdracht, leeftijdsbewust personeelsbeleid, regelingen en de daadwerkelijke exit procedure.
- Maak leeftijdsbewust personeelsbeleid om medewerkers van alle leeftijden aangehaakt, actief en vitaal te houden.
- Zorg dat waardevolle kennis niet verloren gaat door vergrijzing stromen maar wordt overgedragen aan de jongere medewerkers.
- Het voeren van exitgesprekken is van belang om de samenwerking goed te beëindigen én om verbeterpunten voor de organisatie te achterhalen. Hoe voer je exitgesprekken? Probiblio schreef een korte handreiking.
Tips voor diversiteit en inclusie bij in- en uitstroom
Ook bibliotheken willen graag een diverse en inclusieve werkgever zijn. Toch is dat nog lang niet overal het geval, ook al zien steeds meer werkgevers de meerwaarde van diversiteit en inclusie voor hun organisatie.
- Houd oog voor diversiteit en inclusie tijdens de werving en selectieprocedure. Volg onze e-learning Personeel
- Schrijf inclusieve vacatureteksten. BibliotheekWerk geeft tien tips.
- Benut exitgesprekken met vertrekkende medewerkers om waardevolle informatie op te halen voor het diversiteits- en inclusiebeleid. Deze overzichtelijke handreiking van de SER helpt je op weg
Wil je verder werken aan een inclusieve organisatie? Randstad schreef een mooie whitepaper over diversiteit en inclusie, inclusief stappenplan om aan de slag te gaan.