Toolkit Duurzaamheid in de bedrijfsvoering van de bibliotheek
Duurzaamheid staat hoog op de agenda van veel gemeentes en provincies. Ook bibliotheken kunnen actief bijdragen aan een duurzamere maatschappij. Lees hier je hoe je aan de slag kan om de bedrijfsvoering van jouw bibliotheek (verder) te verduurzamen.
De 9 aandachtspunten voor een duurzame bedrijfsvoering
- Implementeer energiebesparende maatregelen: denk hierbij aan LED verlichting, uitzetten van elektronische apparaten, sensoren op de verlichting. Lees de 9 tips
- Stap over naar groene stroom en groen gas: dit levert direct een grote milieuwinst op. Waar grijze stroom een emissiefactor van 0,649 kg CO2 per kWh heeft is dit voor groene stroom vrijwel niks tot zelfs 0,000 kg CO2 per kWh30. Kies daarbij voor een echt duurzame leverancier.
- Neem duurzaamheid mee als eis bij inkoop.
- Faciliteer afvalscheiding en zorg ook dat stromen gescheiden worden verwerkt door de afvalverwerker.
- Geef de voorkeur aan biologisch afbreekbare en duurzame schoonmaakmiddelen.
- Gebruik een slimme inrichting: hierdoor kunnen gedeeltes apart verwarmd worden en kan er zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van natuurlijk licht.
- Gebruik waterbesparende kranen en spoelsystemen voor de toiletten.
- Duurzame mobiliteit: hoe komen werknemers naar de bibliotheek? Faciliteer duurzame alternatieven.
- Ga voor een Duurzaam Gastvrij-certificaat.
Michael van der Meer, Circulaire Economie Versneller bij PHI Factory
In deze video legt Michael uit welke eerste stappen kunnen bibliotheken zetten in de richting van een duurzame bedrijfsvoering, en waarom dat belangrijk is.
Certificering Duurzaam Gastvrij
Wil jij je bedrijfsvoering verduurzamen maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan het behalen van dit keurmerk een nuttig middel zijn. Niet alleen staan alle normen helder beschreven; aan het eind van het traject is de certificering een mooie kroon op al het werk. Zo kun je aan alle bibliotheekbezoekers kenbaar maken dat duurzaamheid voor jouw organisatie belangrijk is. In deze animatie wordt het proces richting certificering uitgelegd.
Whitepaper ‘Verduurzamen van de bedrijfsvoering’
We geven praktische handvatten voor bibliotheken die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen. Het geeft uitleg over het nut en de noodzaak van het thema duurzaamheid voor bibliotheken, licht toe hoe je dit verankert in beleid en beschrijft het traject richting het behalen van een duurzaamheidscertificaat. Verder wordt belicht hoe dit certificaat kan worden ingezet als middel om de bedrijfsvoering te verduurzamen.
Praktijkvoorbeeld: Bibliotheek De Boekenberg
De Boekenberg was een van de eerste bibliotheken in Nederland die aan de slag is gegaan met het proces van een Duurzaam Gastvrij certificering. Olga van Reede vertelt hoe zij besloten dat het tijd was om te verduurzamen en wat de aanleiding was.
Lees het interview met Olga van ReedeEnergie besparen: waar begin je?
Het kan je niet ontgaan zijn: Nederland zit midden in de energietransitie. Nynke van Hussen, Circulaire Economie Versneller bij PHI Factory, legt in deze video uit wat de energietransitie betekent en waarom het belangrijk is dat we afstappen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Welke rol kunnen bibliotheken pakken in de energietransitie? In zes stappen legt Nynke uit hoe je je energieverbruik in kaart kunt brengen en hier – samen met de eigenaar van het bibliotheekpand – stap voor stap verandering in kunt realiseren.
In samenwerking met PHI Factory hebben we een aantal stappen en bijhorende maatregelen en hulpmiddelen op een rijtje gezet.Bekijk de 9 tips om energie te besparen?
De Groene Menukaart
Voor huurders en eigenaren die hun gebouw willen verduurzamen is de Groene Menukaart voor Bibliotheken een handige tool. Via deze website kunnen organisaties een beeld vormen en handvatten krijgen bij wat er komt kijken om hun (gehuurde) pand te verduurzamen. De menukaart somt overzichtelijk op welke maatregelen er voor fysieke verduurzaming voor elk type gebouw genomen kunnen worden, van spouwmuurisolatie en ledverlichting tot vergroening van daken. Bovendien is inzichtelijk welke regelgeving en eisen de diverse gemeentes hierover voeren.
Door bijvoorbeeld energieverbruik en oppervlakte in te voeren in de rekentool komen de besparingsmogelijkheden naar voren. Daarnaast geeft de menukaart een overzicht van gemeentelijke, provinciale en nationale financieringsmogelijkheden; van landelijke fondsen voor het verduurzamen van een monument tot provinciale subsidies en leningen voor zowel (particuliere) pandeigenaren als huurders.
Lees ook de interviews hoe bibliotheken met verduurzaming aan de slag zijn gegaan!