
Van pizzasessie tot podium: hoe Hiphop in je Bieb ontstond
Een paar jaar geleden las ik Ook maar mensen van De Jeugd van Tegenwoordig. Het boek liet me zien hoe hiphop, literatuur en jongeren met elkaar verbonden zijn. Toch zag ik die verbinding nauwelijks terug in de bibliotheek. Waarom eigenlijk niet? Waarom zouden we niet veel meer doen met de passies en talenten van jongeren, in plaats van altijd te focussen op problemen zoals laaggeletterdheid of schooluitval? Dat was het begin van Hiphop in je Bieb.
Samen met Bibliotheek Rotterdam en jongeren uit de stad organiseerden we een pizzasessie. Het idee was simpel: luisteren. Wat vinden jongeren belangrijk? Wat missen ze? En vooral: wat zouden ze zélf willen doen in de bibliotheek? De opkomst was overweldigend: 40 jongeren, pizza’s op, cola op, maar boordevol ideeën. Wat bleek? Veel jongeren zaten vol creatief talent, maar misten de juiste plek om dat verder te ontwikkelen. Ze voelden zich niet altijd gerepresenteerd – niet op school, niet in de media, en zeker niet in de bibliotheek.

Samenwerking met Quardin
Met onder andere Sander Slegtenhorst en Sabrina Laurens, toen programmamakers bij Bibliotheek Rotterdam en Probiblio brachten we deze ideeën samen met Quardin, het platform voor jongerenparticipatie en talentontwikkeling van Fariesh Abdoelrahman. Quardin ontwikkelde een programma in 3 fasen: Van Droom naar Doel is Doen, een Pitch / Performance Night en een format voor een zelfgeorganiseerd event. Jongeren werkten aan hun doelen, presenteerden hun talenten en ontdekten wie ze konden zijn. En dat alles ín de bibliotheek.
Inspiratie voor andere bibliotheken
Andere bibliotheken raakten enthousiast. Van Dordrecht tot Spijkenisse ontstonden eigen invullingen van Hiphop in je Bieb. Jongeren ontdekten zichzelf, bouwden aan een veelal creatief netwerk, rapten, dansten, ontwierpen, lazen hiphopteksten en ontdekten boeken. En vooral: ze voelden zich gehoord.

Adviseur programmering
Inmiddels zijn de beste elementen uit het programma Hiphop in je Bieb beschikbaar via Quardin. Bibliotheken die jongeren echt een plek willen geven, kunnen het nu afnemen – met begeleiding van coaches die zelf deelnemer waren. Zo blijft de cyclus van Each One Teach One in stand.
Als ik terugkijk, ben ik trots. Omdat we urban cultuur ‘de bieb in hebben gehaald’ en vooral omdat jongeren mede vorm zijn gaan geven aan de bibliotheek van nu. Een plek die relevant is en waar jongeren een gevoel van eigenaarschap en welbevinden ervaren.