Stel je open voor jongeren 

Toolkit
Gepubliceerd op 01 februari 2025

Hoe maak je écht verbinding met jongeren? Het gaat niet alleen om het gesprek aangaan, maar om luisteren, begrijpen en samenwerken. Ontdek praktische tips, inzichten en praktijkvoorbeelden die je helpen jongeren te betrekken, een gezamenlijke basis te vinden en inzicht te krijgen in hun wensen en behoeften.

Actueel

Project: Jongeren gastvrij ontvangen in de bibliotheek

In dit project werkt een divers team van adviseurs van Probiblio samen met bibliotheken en jongeren aan het transformeren van de bibliotheek naar een relevante plek voor jongeren.

Bekijk het project >

6 tips van jonge medewerkers bij de Boekenberg voor het lokaal betrekken van jongeren

Wat als je jongeren of jongvolwassenen kan bereiken, door slim samen te werken met je jonge medewerkers? Samen met Bibliotheek de Boekenberg en 5 jongeren die al aangesloten waren op het bibliotheekwerk van de Boekenberg, gingen we op onderzoek uit.

Lees de tips > 

Voorbeelden van jongerenprogrammering

Hoe kun je jongeren betrekken in jouw programmering? En wat werkt nou goed? Adviseur programmering Lotte Kok geeft een aantal inspirerende voorbeelden hoe andere bibliotheken dit doen.

Bekijk alle voorbeelden >

Ervaringen met het opzetten van een jongerenpanel

Hoe vind je jongeren? En hoe houd je hen aangehaakt? Voormalig trainee Daphne Visser deed ervaring op met het opzetten van een jongerenpanel bij Bibliotheek Waterland. De gouden tip? Bedenk dingen mét ze (en niet voor ze). Lees Daphnes blog >

 

Inspiratie: OBA Next, het rebelse zusje van OBA

OBA Next, de toekomstige grootstedelijke bibliotheek in Amsterdam, focust op innovatie, digitalisering en duurzaamheid. Dit publieke huis wordt een broedplaats waar de toekomstige generatie vormgeeft aan haar bibliotheekbehoeften, met een focus op ontmoeting, ontdekking en gezamenlijke groei. Lees het interview met OBA Next >

Hoe bereik je jongeren op het gebied van (beperkte) basisvaardigheden?

In 2023 gingen bibliotheken aan de slag met een opzet voor een plan van aanpak voor hun eigen bibliotheek om meer jongeren te bereiken op het gebied van basisvaardigheden. Tijdens een werkatelier met de deelnemende bibliotheken bespraken ze de belangrijkste inzichten en tips. Lees het blog >

 

Pizzasessies: betrek jongeren bij de bibliotheek

In gesprek met jongeren over lezen en de bibliotheek, hoe doe je dat? Bibliotheek Gooi+, de Bibliotheek Schiedam, Probiblio en Young Inspiration organiseerden 3 keer een pizzasessies met jongeren om hun ideeën te horen. Lees alle tips >

“De bibliotheek heeft een belangrijke signaleringsrol”

Uit het verslag van Bibliotheekplaza 2024 – Jolanda van Gerwe en Laura Hoogendorn over eenzaamheid onder jongeren.

 

“Denk eens na over een moment in je jeugd waarop je je heel verbonden voelde met de mensen om je heen.” Zo opende Jolanda haar verhaal. Naast haar staat Laura, een jongere die in het verleden te maken heeft gehad met eenzaamheid en openhartig haar ervaring deelt met het publiek. Jolanda kwam tijdens haar werk als pedagoge veel in contact met jongeren die eenzaamheid ervaren. Om hier wat aan te doen richtte ze in 2018 stichting Join Us op, waarin ze samen met jongerenwerkers werkt aan een erkende, preventieve eenzaamheidsaanpak.

 

Het is belangrijk dat dit thema onder de aandacht wordt gebracht, eenzaamheid kan namelijk net zo ongezond zijn als roken of obesitas. Tegelijkertijd beschrijft Jolanda eenzaamheid als een gezond signaal van het lichaam: “Honger betekent trek in eten, eenzaamheid geeft aan dat je trek hebt in sociaal contact.”

 

Bibliotheken kunnen hierin een belangrijke signaleringsrol spelen. Jongeren proberen eenzaamheid vaak te maskeren en vinden het lastig als er op een directe manier naar gevraagd wordt. Vragen die je wel kan stellen om het thema aan te kaarten, zijn volgens jongeren zelf: “Heb je leuke dingen om naar uit te kijken?” of “Wanneer heb je je gesteund gevoeld?”

Bekijk meer signaleringstips op Join-us.nu Open Link in Nieuwe Tab

Met jongeren bouwen aan zelfvertrouwen in lezen: ‘Ze lezen namelijk wél’

Het interview met Lonneke van der Ark en Jaime Quant van Bibliotheek AanZet geeft waardevolle inzichten in het bevorderen van leesplezier en zelfvertrouwen bij jongeren. Ze benadrukken het belang van experimenteren en ruimte maken voor nieuwe initiatieven, zoals het opbouwen van een uitgebreide mangacollectie om aan te sluiten bij de interesses van jongeren. Daarnaast adviseren ze om jongeren zelf te laten ontdekken wat en hoe ze graag lezen, waardoor hun zelfvertrouwen in lezen groeit. Het creëren van een veilige en stimulerende omgeving, waar jongeren zich kunnen uiten in bijvoorbeeld spoken word en poëzie, is hierbij essentieel. Lees het interview >

Je kunt dit interview ook als podcast luisteren:

 

Publicatie: De bibliotheek – wat vinden jongeren daar nu van?

Waarom lezen jongeren en gaan zij naar de bibliotheek? Wat maakt een activiteit in de bibliotheek een succes? Welke tips hebben jongeren om hen te bereiken? Deze tips kun je als kickstart gebruiken om een samenwerking met jongeren te starten.

Bekijk de publicatie
Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!