"Verduurzamen gaat om het nemen van kleine stapjes"
Probiblio zet zich in in voor een toekomstbestendige maatschappij, eerlijk en duurzaam voor mens en milieu. In een serie interviews delen groene voorlopers uit de bibliotheekbranche hun motivatie voor duurzaamheid, zowel werk als privé. Esmée Beekman, Probiblio’s Talent Manager van het Openbare Traineeship, vertelt over haar bijdrage: het samenstellen van een lokale foodbox met food-ondernemers.
Wat betekent duurzaamheid voor jou?
“Bewuste keuzes maken en daarin rekening houden met mens, dier en milieu. Met als doel dat ook toekomstige generaties nog kunnen leven op de planeet.”
Hoe ben je er privé mee bezig?
“Het richt zich bij mij voornamelijk op voedsel; minder vlees, biologische, seizoensgebonden eten, lokaal eten, zo min mogelijk voedsel verspillen en afval scheiden. Maar ook het huis verduurzamen met o.a. groene daken, kort en lauw douchen, duurzame wasprogramma’s gebruiken, etc. etc.”
Wat is jouw kleine groene stap vooruit?
“Mijn kleine groene stap vooruit heb ik geïnitieerd tijdens corona. Ons eten legt tienduizenden kilometers af voor het op ons bord belandt, een gemiddelde maaltijd heeft ongeveer 30.000 kilometers afgelegd. Dat is natuurlijk bizar. Samen met de lokale food-ondernemers in mijn dorp heb ik boxen samengesteld inclusief recept waarvan de kopers (inwoners uit het dorp) een maaltijd konden maken. Zo heb ik een bijdrage geleverd om lokaal en seizoensgebonden eten op de kaart te zetten.”
En heb je een tip waar je gelijk vandaag al mee kan beginnen?
“Het zal je niet verrassen; koop & kook bewuster. Dus lokaal en seizoensgebonden.”
Waarom is dit belangrijk voor de branche/Probiblio?
“Ik denk dat onze branche kan helpen in mensen bewust te maken en te helpen om de eerste stap te zetten. Het hoeft niet meteen groots. Elke stap helpt.”