Met deze 3 tips start je met fondsenwerving in jouw bibliotheek
Fondsenwerving wordt steeds belangrijker voor bibliotheken. Het kan namelijk een belangrijke bijdrage leveren om de impact van bibliotheken te vergroten. Ik deel in dit blogs tips uit Probiblio’s eerste bijeenkomst over dit onderwerp.
Het is op 8 december in de ochtend nog pikkedonker als ik in de auto stap om naar Utrecht te rijden. Flessen wijn en een twintigtal exemplaren van het boek Filantropie: hoe maatschappelijke betrokkenheid ons helpt te overleven liggen op de achterbank. Ook een beetje kriebels in mijn buik. Gaat het goedkomen vandaag? Wordt het de dag die ik en mijn medeorganisator en collega Hilde Swart voor ogen hebben?
Vanaf 9 uur start de allereerste informatiebijeenkomst fondsenwerving van Probiblio. Langzamerhand druppelen alle 20 deelnemers van maar liefst 16 bibliotheken binnen. De sfeer is gemoedelijk en iedereen heeft er zin in.
Het programma start met hoogleraar filantropie Theo Schuyt van de Vrije Universiteit en schrijver van bovengenoemd boek. Zijn lezing belicht de theoretische kant van fondsenwerving. Zijn centrale boodschap is: fondsenwerving gaat niet over geld, maar over het verbinden van partijen en het gezamenlijk meer impact maken.
Praktijkervaringen
Maar ja, hoe doe je dat dan als bibliotheek? Miranda Goudsblom (Bibliotheek Kennemerwaard) en Wouter van Heiningen (Bibliotheek De Plataan) vertellen hun ervaringen uit de praktijk. Jaren geleden zijn beiden maar ‘gewoon’ begonnen met fondsenwerving. Inmiddels is fondsenwerving bij deze bibliotheken een structureel onderdeel van hun organisatie geworden en ontwikkelen zij voortdurend in samenwerking met verschillende partners succesvolle projecten voor het publiek. Zoals het educatieve project Level up! van Kennemerwaard waar kinderen op positieve wijze bewust leren omgaan met gamen. Via innovatiesubsdidies zoals van onder andere nationale voetbalclub AZ, kan dit succesvolle project een aantal jaar geleden tot stand komen. Inmiddels is Level up! een vast programma van de bibliotheek dat structurele subsidie ontvangt van de gemeentes.
Dus:
- Start gewoon met fondsenwerving, leer door het te doen
- Maak fondsenwerving een structureel onderdeel van de organisatie
- Ontwikkel voortdurend samenwerking met partners en projecten
Praktische handvatten
In een paneldiscussie met onder andere Jeroen van Dijk – senior programma adviseur bij Fonds voor Cultuurparticipatie – en Alexander Ramselaar – bedrijfseconoom en Adviseur bij Cultuur + Ondernemen – worden nog meer praktische handvatten gegeven. Hoe komt een succesvolle fondsaanvraag tot stand? Hoe zorg je ervoor dat incidentele fondsenwerving niet ten koste gaat van je structurele overheidssubsidie? En hoe ga je om met een afwijzing van een financier? Hierbij werd ingegaan op het belang van goed relatiebeheer en de verschillende beoordelingscriteria van fondsen.
Na een ochtend vol informatie en een gezamenlijke lunch is de dag voorbij. De reacties zijn enthousiast, de flessen wijn worden als bedankje meegegeven aan de sprekers, de boeken worden uitgedeeld aan alle deelnemers en ik stap voldaan in mijn auto. Wat ons betreft is de bijeenkomst voor herhaling vatbaar. In 2023 plannen wij daarom weer een bijeenkomst in.