"Via de boekenclub delen jongeren hun passie voor lezen"

Interview Programmering
Gepubliceerd op 04 november 2024

Door Irene van der Harst

In samenwerking met Huis73

Siebe Brouwer is Community Librarian Jongeren bij Huis73 in Den Bosch. Maandelijks organiseert hij bijeenkomsten van de Boekenbabbelaars, een boekenclub voor jongeren. “Er doen inmiddels al 50 jongeren mee!” Siebe vertelt hoe de club zo populair heeft kunnen worden.

“In 2022 is de boekenclub gestart. Ik heb het overgenomen van mijn voorganger. Het begon met een paar jongeren die belangstelling hadden om een leesclub te starten. In de afgelopen jaren is de boekenclub steeds meer gegroeid. In de groepsapp zitten inmiddels 50 jongeren. Op een gemiddelde avond komen er 12 tot 15 jongeren op af en als er iets speciaals is zijn dat er meer.

Ze komen bij de boekenclub terecht door mond-tot-mondreclame. Ook liggen er flyers in de boekhandel ter promotie. De Boekenbabbelaars Boekenclub heeft een eigen instagramaccount, waar boekentips worden gedeeld en er worden ook filmpjes geplaatst op TikTok.’’

Boekbespreking

“De Boekenclub komt maandelijks bijeen. De doelgroep zijn jongeren van 14 tot 27 jaar, of zelfs tot 30 jaar. De gemiddelde leeftijd is rond de 20 tot 25 jaar.  Iedereen is welkom om aan te sluiten. Het is vrijblijvend en laagdrempelig, omdat je per keer kan besluiten of je zin hebt om te komen.
Om de maand is er een inhoudelijke boekbespreking en praten we gezamenlijk over het boek dat we gelezen hebben. We beginnen meestal met een rondje vragen. Wat vonden ze van het boek? Hoeveel sterren krijgt het? Dan merk je al dat mensen aangaan. Daarna loopt het gesprek meestal vanzelf, maar ik heb ook altijd vragen achter de hand als het gesprek stilvalt. Dat geeft houvast.”

Engelstalig

“De jongeren kiezen zelf welk boek ze de volgende keer willen lezen. Ze dragen ideeën aan en het boek met de meeste stemmen wordt het. Er worden boeken gelezen van verschillende genres, zoals science fiction en historische fantasy. Het kunnen young adult-boeken zijn, maar vaak gaat het meer de kant op van new adult. De enige eis is dat het een boek is waarvan een Engelse versie en een Nederlandse vertaling is. Vervolgens hebben ze 2 maanden de tijd om het boek te lezen. De deelnemers zorgen zelf voor het boek. Zo kunnen ze zelf kiezen in welke taal ze het boek willen lezen en of ze het bij de bieb lenen, zelf kopen of online lezen.”

“Het praten over een boek geeft de mogelijkheid meerdere perspectieven van een (maatschappelijk) thema te belichten.”

Boekenbabbels

“De andere maand is er altijd een Boekenbabbels, een gezellig boekenkletsmoment. Zo hadden we een keer een Taylor Swift-quiz, een bespreking van ‘favoriete boeken van vroeger’ en een speeddate-avond. De invulling van deze avonden wordt bepaald aan de hand van input van de groep. Het is belangrijk om ze eigenaarschap te geven. Zo zijn ze zelf op het idee gekomen van de Boekenbabbels, in het begin waren er alleen boekbesprekingen.”

Community

“De jongeren zijn heel enthousiast over de boekenclub. Veel van de leden lezen graag en willen deze passie delen met anderen. Het praten over een boek geeft ze ook de mogelijkheid meerdere perspectieven van een (maatschappelijk) thema te belichten. Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens de bespreking van het boek Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh over de verwoestende Syrische burgeroorlog.
De boekenclub is voor de jongeren een manier om nieuwe mensen te leren kennen. Dat reikt verder dan de boekenclub. Het is een community, waar ook echt vriendschappen uit ontstaan.”

“De boekenclub is een community, waar ook echt vriendschappen uit ontstaan.”
Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!