Weten wat duurzaamheid is? Verdiep je in je dagelijkse keuzes

Interview
Gepubliceerd op 22 oktober 2024

Door Sigrid van der Ploeg

In samenwerking met Bibliotheek Gooi+

Met elkaar verduurzamen we de bibliotheek, met grote en kleine stappen. In een serie interviews spreken we groene voorlopers uit onze branche. Zij vertellen wat hen motiveert om die duurzame stappen zetten, zowel op werk als privé. Thijs Spee, Manager Lokale Dienstverlening bij Bibliotheek Gooi+, is druk met het traject voor het Certificaat Duurzaam Gastvrij, maar maakt privé al veel langer duurzame keuzes.

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

“Duurzaamheid is voor mij een belangrijk thema, eigenlijk al heel lang. Wat steeds meer mensen doen, doe ik natuurlijk ook thuis, zoals bepaalde schoonmaakmiddelen kopen, afval scheiden, energie besparen en goed voedsel kopen. Daar zijn we thuis best wel ver mee. Tien jaar geleden waren de alternatieven nog duur. Tegenwoordig is het in Nederland makkelijker om een duurzamer product te kiezen tegen een mooie prijs. Met deze bewuste keuzes wil ik zo goed mogelijk het goede voorbeeld geven aan mijn kinderen om uiteindelijk hopelijk een betere wereld af te leveren. Dat zijn best grote woorden voor een generatie, maar ik vind het belangrijk om daarmee bezig te zijn.”

Hoe ben je er privé mee bezig?

“Waar ik het meest mee bezig ben, is voedsel: goed en biologisch eten. Voordat ik bij de bibliotheek ging werken, werkte ik bij Odin, de biologische coöperatie. Ze hebben de hele kringloop, van boerderij, groothandel en winkels tot het bord. Ze creëren zo een heel mooi alternatief voor de bio-industrie. Ons gezin is lid van een collectief, met 300 leden zijn we onderdeel van een boerderij waar we zelf biologisch groente kweken. Zo kan ik aan mijn kinderen laten zien waar hun voedsel vandaan komt.”

Wat is jouw kleine groene stap vooruit?

“Voor mij begint het met bewustwording: je verdiepen in de dagelijkse dingen. Waarom is er verschil in prijs tussen dezelfde voedingswaren in de supermarkt? Als je je beseft waarom dat is, maak je de volgende keer misschien een andere keuze.”

En heb je een tip waar je gelijk vandaag al mee kan beginnen?

“Mijn tip is een boekentip: lees het boek van Jonathan Safran Foer. In zijn laatste boek ‘Het klimaat zijn wij’ vertelt hij dat duurzame keuzes maken, begint bij het ontbijt. Daar komt ook mijn passie, de voedselindustrie, weer kijken. Nadenken over wat je eet en bewust kiezen voor beter voedsel, is voor ieder individu een kleine inspanning. Als collectief maken we er grote impact mee. Want één van de grootste vervuilers is de bio-industrie. Er worden bijvoorbeeld hele oerwouden omgekapt voor de palmolie in ons voedsel of voor het voer voor de vleesindustrie. Daar kun je als individu best wel wat in betekenen.”

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor de branche?

“Duurzaamheid betekent ook, naast zorgen voor een betere toekomst voor de aarde, zorgen voor een inclusieve toekomst. Waarin iedereen mee kan (blijven) doen. Dat komt bij ons in de dienstverlening terug, zoals bij basisvaardigheden of rondom thema’s als democratie & burgerschap, maar ook binnen de organisatie zelf, bijvoorbeeld door na te denken over duurzame inzetbaarheid van medewerkers.”

“Bij Bibliotheek Gooi+ zijn we al lang bezig met informatievoorziening over duurzaamheid en het samenwerken met partners die zich richten op de energietransitie. Maar intern deden we daar nog niet zoveel mee. Nu maken we ook binnen onze organisatie stappen richting verduurzaming. We vragen ons steeds af: wat is realistisch voor onze bibliotheek? Dit onderzoek is een mooie eerste stap.”

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!