Zet DigiSnacks in als gespreksstarters voor digitaal burgerschap 

Blog Educatie Programmering
Gepubliceerd op 03 juni 2024

Door Joyce de Boer

Met DigiSnacks ontdek je binnen een paar minuten een handige nieuwe app die je leven makkelijker maakt, zoals een parkeerapp of de app voor een postzegelcode. Het is een laagdrempelige manier voor digitaal comfortabele volwassenen om kennis te maken met nieuwe digitale apps. Deze microlearnings zorgen ervoor dat de gebruiker weer een stap verder gaat in zijn of haar digitale ontwikkeling. Hoe zet je dit in als gespreksstarter voor digitaal burgerschap?

Digitaal burgerschap gaat verder dan het hebben van de vaardigheden om digitale middelen te bedienen: het gaat ook over het begrijpen van de impact van digitale technologie op ons leven en het kunnen nemen van onderbouwde, verantwoorde beslissingen. Het gaat er dus niet alleen om hoe je technologie bedient, maar juist ook over het bewustzijn van ethische en sociale aspecten van je digitale activiteiten. Het helpt bijvoorbeeld als je begrip hebt van hoe data wordt verzameld en gebruikt, wat de effecten van online interacties zijn, maar zeker ook hoe je gebruikt kunt maken van de mogelijkheden die de digitale wereld je biedt.  

Waar de DigiSnacks inzetten op het vaardiger maken van de burger middels het leren hoe je een app gebruikt, kun je de DigiSnacks ook inzetten als gespreksstarter om het kritisch denkvermogen aan te zetten.  

DigiSnacks als gespreksstarter

We hebben 3 DigiSnacks uitgekozen en een ‘workshop inspiratiedocument’ samengesteld die je kunt inzetten in de bibliotheek. Bij de 3 DigiSnacks zijn vragen opgesteld die ondersteunen bij het nadenken over je eigen digitale gedragingen, zodat je geïnformeerde en verantwoord keuzes kunt maken rondom de app. Op deze manier kun je de DigiSnacks inzetten in de opmaat naar digitaal burgerschap.  

Je vindt in het document 3 werkvormen en 3 DigiSnacks waaruit je kan kiezen om je eigen workshop vorm te geven. De workshops kun je inzetten om gesprekken te faciliteren en bewustwording te vergroten over onderwerpen zoals online privacy, databeveiliging en de ethiek van digitale interacties. Ook wanneer je nog niet ‘volledig’ vaardig bent kun je prima meedoen aan een dergelijk gesprek omdat je er vaak wel een mening over hebt. Door deze gesprekken te stimuleren ondersteun je mensen in het weerbaar en bewust maken van hun digitale omgeving. Vanuit dit vertrekpunt kunnen zij actief deelnemen aan de digitale samenleving.  

Opbouw workshop

De gespreksstarters zijn als volgt opgebouwd. Je vindt per categorie een aantal vragen die je met de groep kunt behandelen. Het gaat er daarbij niet per se om dat je de antwoorden op de vraag weet, maar het gaat om het starten van het gesprek en het bespreken van de (soms kritische) vragen met elkaar. Met elkaar weet je namelijk meer dan alleen. Laat het gesprek ontstaan. Dit zijn de categorievragen: 

  • Het ontstaan van de app 
  • De app en het verdienmodel 
  • De app en jij 
  • De app en privacy  

Stappenplan: Aan de slag met de workshop DigiSnacks 

  1. Haal de DigiSnacks in huis: heb je nog geen DigiSnacks in de bieb? Vraag deze dan aan bij Joyce de Boer. Of download de drukbestanden voor de ansichtkaarten en display.
  2. Promoot de kaarten en video’s: maak gebruik van de communicatietoolkit om DigiSnacks te promoten. Gebruik posters, flyers en social media om de aandacht van je bezoekers te trekken en hen te informeren over de beschikbare DigiSnacks
  3. Integreer DigiSnacks in je dienstverlening: koppel DigiSnacks aan je collectie met de DigiSnacks tiplijst, integreer de workshops in je programmering en gebruik ze tijdens DigiCafés en workshops om een stap te zetten naar digitaal burgerschap.  
  4. Vraag het document Workshop Digisnacks als gespreksstarter op bij Joyce de Boer. Maak een keuze uit het document voor de werkvorm en de DigiSnack die jij wilt behandelen. 

Doe mee! 

Wil je meer weten over hoe je DigiSnacks kunt inzetten om digitaal burgerschap te versterken? We zijn op zoek naar (pilot)bibliotheken die aan de slag willen met dit inspiratiedocument en een eigen workshop willen faciliteren. Neem contact op met Joyce de Boer voor meer informatie en vraag vandaag nog het document aan!  

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!