Zó digitaal toegankelijk is Probiblio zelf

Blog Marketing
Gepubliceerd op 28 mei 2024

Door Yvette Hazebroek

Probiblio moet als overheidsorganisatie ervoor zorgen dat de website en digitale documenten digitaal toegankelijk zijn. Hier hebben we de afgelopen maanden keihard aan gewerkt, zodat we de bibliotheken in ons werkgebied het goede voorbeeld kunnen geven. In dit blog vertel ik wat we hebben gedaan, waarom en met welke uitkomst.

Digitale toegankelijkheid gaat over de bruikbaarheid van digitale diensten voor iedereen. De overheid wil dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Volgens de wet moeten websites, mobiele apps en digitale documenten van overheidsinstanties toegankelijk zijn. Ook voor mensen met een functiebeperking, denk aan gebruikers die blind, slechtziend, kleurenblind, slechthorend of doof zijn. Zo biedt een toegankelijke website onder andere begrijpelijke teksten, uitleg bij beelden, juist kleurgebruik, logische navigatie en goed geprogrammeerde code.

Lancering nieuwe website: eerste stap

Zoals je vast gezien hebt, hebben we sinds augustus vorig jaar een nieuwe website. Dit was de eerste stap naar digitale toegankelijkheid. In het design is rekening gehouden met de juiste contrasten, lettertypes, regelafstand en lettergrootte. De partij die voor ons ze website heeft gebouwd, Bitfactory, heeft er ook op gelet dat technische functionaliteiten voldoen aan de eisen. Bijvoorbeeld dat alle items op een pagina op de juiste volgorde worden voorgelezen als een voorleesprogramma wordt ingeschakeld, en dat items die op elke pagina terugkeren door zo’n programma kunnen worden overgeslagen.

Audit

Eind 2023 is de website toen door digitaal adviesbureau Swink beoordeeld. Uit die audit bleek dat er nog veel schortte aan onze PDF’s, formulieren en de altteksten (verborgen tekst onder een afbeelding, dat beschrijft wat er op de afbeelding te zien is). Ook enkele technische onderdelen konden beter. Samen met Bitfactory zijn we snel aan de slag gegaan en hebben we, wat we konden, verbeterd.

Toegankelijkheidsverklaring

Begin mei volgde de hercontrole door Swink. Met behulp van dit onderzoeksrapport hebben we toen onze officiële toegankelijkheidsverklaring aangevraagd via toegankelijkheidsverklaring.nl. Deze is direct op onze website gepubliceerd.

Het onderzoeksresultaat: een B! Dit houdt in dat onze website voldoende digitaal toegankelijk is.

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring

Ons streven was echter de WCAG-A status te behalen (dat is nog beter dat de B-status). WCAG wil zeggen: Web Content Accessibility Guidelines: richtlijnen om te kunnen beoordelen of een website of applicatie bruikbaar is voor mensen met een functiebeperking. Om dat te behalen gaan we de tweede helft van het jaar nog hard aan het werk. Digitale toegankelijk is namelijk een traject; een organisatie is verplicht acties te ondernemen, elk jaar vorderingen te maken en deze te delen op de website. Ook moet de verklaring elk jaar vernieuwd worden en het onderzoek moet eens in de 3 jaar worden afgenomen.

 

Webinar 25 juni: meld je aan

 

Wil je meer weten over welke punten we precies hebben aangepakt en waarop we nog niet voldoende scoren? Meld je dan aan voor het webinar ’Maak jouw website nóg digitaal toegankelijker’ dat Probiblio op 25 juni organiseert voor bibliotheken. Naast het verhaal van Probiblio vertelt Jules Ernst (Expert digitale toegankelijkheid) over het belang van een digitaal toegankelijke omgeving en hoe je webcontent digitaal toegankelijk maakt.

Oproep: ken je bibliotheekmedewerkers voor wie dit interessant is? Attendeer ze op het webinar van 25 juni (10:00 – 12:00)!